Синдикати и работодатели остават в протестна готовност

Оставаме в готовност за протест, заявиха работодатели и синдикати, в отговор на въпрос на БГНЕС дали ще има протест на 18 май.

В пресконференцията на работодателите участваха Добри Митрев, Красимир Дачев, Димитър Манолов, Кирил Домусчиев, Васил Велев.

Оставаме в готовност за протест. Исканията на работодателите за цената на електроенергията и природния газ ги смятаме за изпълнени. Затова един мащабен протест за цена на газ и електрическата енергия не би бил основателен. Това заяви Васил Велев, председател на АИКБ.

„Относно протестът на 18 май има още една браншова среща утре. Много е важно диалогът между синдикати, работодатели и правителство да се води с национално представителните организации на бизнеса и работниците. Ще пресечем всякакви опити да бъдат подменяни националните организации със случайни хора, които представляват себе си. Няма да приемем всяка критика към кабинета да се обяснява с Кремъл“, каза Велев.

Тристранният диалог има шансове да се възстанови в европейски стандарт, който България беше постигнала, добави той.

Бизнесът ще получава 80% компенсация за изразходван ток на и над 200 лв. на мегават

Димитър Манолов от КТ „Подкрепа“ е поставил въпроса за подкрепа на предприятията от градския транспорт, но отговорът на вицепремиера Асен Василев не е бил обнадеждаващ.

Не получихме никакви обнадеждаващи отговори освен, че правителството ще увеличи своя дял при субсидираните групи, които пътуват, като пенсионери и ученици, но това е малко, каза той.

„Моята скромна прогноза е, че протестът ще се състои. Хората, които преди това говореха колко добре е да се протестира, сега ни обясняват колко е лошо. Лицемерието трябва да има някакви граници“, подчерта Манолов.

КНСБ ще остане в протестна готовност, ако всички тези мерки не се отразят върху стоките и услугите, които потребяват българските граждани. КНСБ ще настоява за спешно увеличаване на доходите и на минималната работна заплата. Утре на оперативната среща КНСБ ще произнесе своята окончателна дума за участие или неучастие на протеста.

„КРИБ също ще остане в протестна готовност. Искам да видя дали това, което ни беше обещано, ще се случи. Преди време пак имахме среща в МС и нищо от обещаното не се случи. Затова ние ще останем в тази протестна готовност. Ние не говорим само за компенсацията на енергията, които касаят всички – работодатели и потребители, ние ще останем в протестна готовност, докато не видим удовлетворяване на исканията на строителите, транспортния бранш. Докато не видим разбирателство и че правителството се вслушва в тези искания. Ако протестът се състои, на него могат а дойдат до 30 хиляди души по наши изчисления“, каза Кирил Домусчиев.

Протестна готовност означава, че няма да протестираме на 18 май, а ще сменим датата. Това означава протестна готовност. Ще изчакаме утрешната среща с транспорта, уточни Домусчиев.

В пресконференцията на работодателите участваха Добри Митрев, Красимир Дачев, Димитър Манолов, Кирил Домусчиев, Васил Велев.

Насроченият за 18 май национален протест беше предизвикан от няколко месечните усилия да постигнем диалог с правителството и заедно с държавните институции да намерим устойчиво решение за успокояване на цените на електроенергията и природния газ. Това заяви Добри Митрев, председател на БСК.

„Днес имахме конструктивен диалог с представителите на българското правителство. Вчера бяха анонсирани от властта мерки за месец май за подпомагане. По отношение на електрическата енергия заявихме, че този вариант е неприемлив. Настоявахме прага да е 200 лева и да се компенсира всичко над него. Това бе възприето от правителството. По отношение на природния газ всичко над цената за месец април да бъде компенсирано през май и юни“, каза Митрев.

„Срещнахме одобрение в правителството да се внесе законопроект за изменение на Закона за енергетиката, който да гарантира, че цените за електроенергията след 1 юли да не са по-лоши от тези, които вече сме договорили“, посочи той.

Митрев очаква с дългосрочни договори за природния газ да постигнем цена по-добра от тази, която имаме в момента.

Утре в 15.00 часа ще има среща с премиера за проблемите на транспорта.

„По отношение на индексирането на договорите за строителство по обществени поръчки се работи в посока спешна законодателна промяна, която да доведе до индексиране на цените за материали и горива“, добави той. /БГНЕС