Синер изхвърли Джокович от Аустрелиън Оупън, стигна първи финал в Шлема

Яник Синер се класира за финала на Откритото първенство на Австралия, след като победи световния номер 1 Новак Джокович с 6-1, 6-2, 6-7(6), 6-3 в първия полуфинал от мъжката схема на турнира. Синер достигна първи финал в турнирите от Големия шлем, а там негов съперник ще бъде Даниил Медведев (Русия) или Александър Зверев (Германия).

22-годишният Синер бе по-добър през целия двубой на "Род Лейвър Арина" днес, като не даде нито една възможност за пробив на своя съперник. Италианецът имаше възможност да запише чист успех над десеткратния шампион, но пропусна мачбол в тайбрека на третия сет, след което обаче наложи волята си в четвъртата част, за да запише трети успех срещу Джокович в рамките на малко повече от два месеца.

Джокович бе спечелил всички си десет полуфинала на Аустрелиън Оупън до момента и нямаше загуба в Мелбърн от 2195 дни, но днес нямаше отговор за агресивната и прецизна игра на Синер. Италианецът бе изключително солиден на собствен сервис и загуби само 11 точки на първото си подаване, като взе и 63 процента на втория си сервис. Синер завърши двубоя с 31 печеливши удара срещу 28 непредизвикани грешки, докато балансът на Джокович бе 32/54.

Синер започна мача ударно и проби на старта за преднина от 3-0, като даде само един гейм на съперника си в първата част. Във втория сет италианецът отново стигна до два пробива за 6-2, но в третата част Джокович показа характер и отрази една възможност за пробив, за да стигне до тайбрек. В него италианецът дръпна с 6-5, но сбърка при мачбола, след което Джокович затвори тайбрек с 8-6. В четвъртия сет отново Синер доминираше и един пробив му бе достатъчен, за да затвори мача след три часа и 22 минути игра.

Синер, който е 14 години по-млад от Джокович, записа трета победа в седем мача срещу сърбина. За италианеца това бе първи изгубен сет от началото на турнира. В първия си финал в Шлема в неделя той ще се изправи срещу Даниил Медведев или Александър Зверев, които по-късно днес ще определят втория финалист. Въпреки днешната загуба, Джокович ще остане водач в световната ранглиста и след края на турнира. От своя страна Синер има шанс да измести Медведев от третата позиция, ако руснакът загуби днешния си мач със Зверев, а италианецът грабне титлата в неделя.

"Чувството е страхотно, беше тежък мач, но удрях топката страхотно, от третия сет нивото беше равностойно. Опитах се да рестартирам възможно най-бързо след пропуснатия мачбол, днес сервирах добре и се радвам, че спечелих. Бях подготвен физически и психически. Мачовете от Големия шлем са различни, това бе голям тест за мен, за да видя как ще се справя физически", заяви Синер след успеха.

"Много труден мач, започна много добре, мисля, че той не се чувстваше добре на корта в първите два сета и се опитах да го натисна. В третия сет имах мачбол, но така е в тениса. Атмосферата беше невероятна. Чаках с нетърпение този мач, винаги е приятно да играеш срещу тенисист, от когото можеш да се учиш. Много съм щастлив да споделя този момент с публиката и екипа ми. Играем подобен тенис, първо трябва да върнеш максимален брой топки на ретур, той е невероятен на сервис, понякога трябва да налучквам къде ще отиде сервиса. Още когато бях на 16-17 имах възможност да тренирам с Джокович, когато играхме за първи път през 2021, след мача той ме посъветва да движа повече топката, да бъда по-непредвидим", допълни Синер след успеха.

"Ще гледам втория полуфинал, аз съм голям фен на тениса. Сега съм по-спокоен, те са невероятни тенисисти, срещали са се много пъти, ще бъде много интересно. Ще се насладя да гледам пет сета. Ще видим какво ще стане в неделя", каза още той. /БГНЕС