Синята светлина от телефони и таблети ускорява настъпването на пубертета

Има ново предупреждение за здравето на децата, които прекарват твърде много време пред екрана на своите смартфони или таблети. Турски изследователи са открили, че излагането на синя светлина, каквато излъчват цифровите устройства, изглежда има връзка с настъпването на ранен пубертет, съобщи „Study finds”.


Тези открития проправят пътя към по-добро разбиране на това как съвременните навици, особено увеличеното време, прекарано пред екрана, могат да повлияят на физиологичното развитие на децата. Мистериозната поява на ранен пубертет при много деца остава необяснена, въпреки че понякога се свързва с генетични фактори, мозъчни аномалии (като наранявания или тумори) или проблеми с щитовидната жлеза, надбъбречните или половите жлези.

През последните години се наблюдава нарастване на случаите на ранен пубертет както сред момчетата, така и сред момичетата - явление, което стана особено очевидно по време на пандемията COVID-19. Възможно ли е нашите джаджи и увеличеното време, прекарано пред екрана, да играят роля?

За да проучат това, учени от градската болница "Билкент" в Анкара и университета "Гази" в Турция наблюдават 18 мъжки плъха, всички на възраст 21 дни. Те били разделени на три групи и всяка група била изложена на синя светлина с различна продължителност: нормален светлинен цикъл, шест часа или невероятните 12 часа. Изследователите откриват, че мъжките плъхове, изложени на синя светлина, започват да съзряват значително по-рано.

Колкото повече синя светлина подлагали изследователите на животните, толкова по-рано започвал пубертетът. При тези плъхове също така се наблюдавало забавено развитие на сперматозоидите и признаци на увреждане на тъканта на тестисите.

Това не са първите подобни открития на тази изследователска група. Преди това те са наблюдавали подобно ранно начало на пубертета при женски плъхове, изложени на синя светлина.

"За пръв път открихме пряка връзка между излагането на синя светлина и ранния пубертет при мъжки плъхове", казва водещият изследовател д-р Айлин Килинч Угурлу от градската болница Bikent в Анкара в съобщение за медиите. "Нашите констатации са в съответствие с предишната ни работа върху женски плъхове, която също показа подобни ефекти, като по този начин предоставяме по-цялостна представа за това как синята светлина може да повлияе на пубертета както при мъжките, така и при женските плъхове".

Преди обаче да се замислите дали да не изхвърлите джаджите си, д-р Угурлу призовава към предпазливост.

"Искам да подчертая, че това е изследване върху плъхове и преките резултати не могат да се тълкуват за хора. Въпреки това ние предоставяме експериментална основа за по-нататъшно изследване на здравните последици от все по-нарастващото време, прекарано пред екрана в съвременното общество", обяснява доктора.

Изследователите са се насочили към бъдещи проучвания. Следващата им стъпка е да изследват дългосрочните ефекти от излагането на синя светлина преди пубертета върху репродуктивното здраве на възрастни плъхове.

"Целта ни е да изложим мъжки и женски плъхове на синя светлина преди пубертета и да разберем дългосрочните ѝ ефекти върху увреждането на репродуктивните органи и плодовитостта", отбеляза д-р Угурлу. "В крайна сметка това изследване може да доведе до превантивни мерки и да допринесе за продължаващия дискурс за това как съвременният начин на живот влияе върху физиологичното развитие и дългосрочното здраве"./БГНЕС