Синсинати Бенгалс и Ел Ей Рамс ще спорят на Супер Боул 56

Куотърбекът Джо Бъроу изведе Синсинати Бенгалс до първо участие в Супер Боула от 1989-а година насам след страхотен обрат над Канзас Сити Чийфс в неделя, докато Ел Ей Рамс стори същото в сблъсъка си със Сан Франциско 49-ърс, за да стигне до сблъсъка за титлата в Националната футболна лига (НФЛ).

В Канзас Сити, Бъроу и Бенгалс превъзмогнаха пасив от 3-21 през първото полувреме срещу силната атака на Чийфс, водена от Патрик Махоумс, за да спечелят с 27-24 след продължение. Новобранецът Еван МакФерсън отбеляза победните точки за Бенгалс, след като Бъроу върна тима в играта с чудесно представяне, което включваше два тъчдауна и 250 ярда, при 23 от 38 точни подавания. „Голяма победа за нас. Това е нещо, което винаги съм искал, да играя в Супер Боула, и не мога да бъда с по-добра група от играчи“, каза Бъроу. „Не сме приключили още. Разполагаме със специален отбор. Всеки даде максимума от себе си, човече. Знаехме, че ще се стигне до това един отбор да направи точните отигравания за победа, и това бяхме ние“, сподели треньорът на Бенгалс Зак Тейлър.

С този фийлд гол МакФерсън (ц) прати Бенгалс на Супер Боул 56.

Победата бе сладка за Бъроу, чийто сезон като новобранец миналата година бе съкратен от тежка контузия на коляното. Загубата пък бе шокираща за домакините от Чийфс, които търсеха трето поредно участие на Супер Боул след титлата през 2020 и поражението от Тампа Бей Бъканиърс миналия сезон. Синсинати ще се опита да спечели Супер Боула за първи път, откакто клубът започна да играе през 1968, след като отстъпи на Сан Франциско през 1982 и 1989 в предишните си две участия в спектакъла. Звездата на Чийфс Махоумс хвърля за 275 ярда и три тъчдауна, но даде първите си два пресечени паса в четири финала на АФК. Куотърбекът можеше да гледа само невярващо на фона на празнуващия съперник. „Когато водиш с 21-3 в мач, не можеш да го загубиш, и поемам изцяло вината“, коментира той пред журналисти.

Освен Бъроу, Бенгалс можеха да разчитат и на кикъра МакФерсън. Той изведе отбора и до успеха над Тенеси Тайтънс с 19-16 миналата седмица. „Никой не мигна. Мисля, че всички си мислехме, че определено ще се завърнем и ще намерим начин да победим. Точно това и правехме през целия сезон“, сподели героят за Синсинати.

В Лос Анджелис, Рамс гарантираха, че ще играят в Супер Боула на собствена земя, след като и те обърнаха 49-ърс, за да сложат край на негативната поредица от шест последователни поражения от калифорнийския си съперник. 49-ърс надвиха Рамс с 27-24 в последния мач от редовния сезон по-рано този месец, за да влязат в плейофите. Историята изглеждаше близо до това да се повтори, след като 49-ърс поведоха със 17-7 в третата четвърт благодарение на тъчдауни от Дийбо Самюел и Джордж Китъл, а между тях точен фиийлд гол реализира Роби Гулд.

Но в края на двубоя, куотърбекът на Рамс Матю Стафорд поведе точни отигравания, които доведоха до тъчдаун на Купър Къп и два фийлд гола на Мат Гей за аванс от 20-17 за Рамс. Куотърбекът на Сан Франциско Джими Гарополо имаше една последна възможност да обърне отново развоя в полза на своя тим, но даде интерсепшън към Травин Хауърд в опит да избегне сак, което ефективно сложи край на спора. „Това бе невероятно представяне от нашия тим. Не започнахме мача по начина, по който искахме, момчетата се бореха. Казах в съблекалнята, че няма начин да не спечелим този проклет мач. Нашите момчета се събраха и излязоха тук, за да сторят точно това“, коментира Стафорд след срещата.

Стафорд (ц) вдъхнови Рамс за обрата над 49-ърс.

За втори път в последните три години Рамс стигат до Супер Боула, след като го направиха и през 2019, когато отстъпиха на водения тогава от Том Брейди Ню Ингланд Пейтриътс. Стафорд, който се присъедини към Лос Анджелис миналата година в трейд от Детройт Лайънс, ще играе в първия си Супер Боул на 33-годишна възраст. „Нямам думи. Страхотно е да играя с тези момчета, остава ни още един мач и то на собствен терен – да си свършим работата“. Мечтаната вечер за Стафорд можеше да се превърне в катастрофа в края на срещата, но това, което трябваше да бъде директен пресечен пас, се превърна във фъмбъл от сейфтито на 49-ърс Джакуиски Тарт. „Заслужавам всички критики по свой адрес. Предадох моите братя!! Това все още няма да ме определи като човек/играч“, написа той в Туитър.

Мачът между Рамс и Бенгалс ще се проведе в понеделник, 14 февруари, от 1:30 часа българско време. Седмица по-рано е и Про Боулът. /БГНЕС