Синът на Игор Сечин е починал при неясни обстоятелства

Иван Сечин, синът на главния изпълнителен директор на руския държавен петролен гигант "Роснефт" Игор Сечин, е починал на 5 февруари на 35-годишна възраст, съобщи „Нюзуик“.


За смъртта на Сечин, който работи за "Роснефт" от март 2014 г., не беше съобщено, докато руският олигарх в изгнание и отявлен критик на руския президент Владимир Путин Леонид Невзлин не обърна внимание на запис в националния регистър на наследствените дела.

Вписването е регистрирано на Иван Игоревич Сечин, роден през 1989 г., който е живял в сграда, която преди това е била описана като "къща за сътрудници на президента Путин", съобщиха независими руски информационни агенции.

Откакто Путин започна пълномащабна инвазия в Украйна през февруари 2022 г., има многобройни необясними смъртни случаи на видни руснаци.

През декември 2022 г. Павел Антов, член на партията на Путин "Единна Русия" и богат колбасарски магнат, който някога критикуваше инвазията на Путин в Украйна, е намерен мъртъв след падане от прозорец в Индия.

Равил Маганов, председател на руския петролен гигант "Лукойл", вторият по големина производител на петрол в страната, е намерен мъртъв на 1 септември 2022 г. след падане от прозорец на болница в Москва. Обстоятелствата около падането на 67-годишния Маганов остават неизяснени. Той е работил в Лукойл от 1993 г.

В публикация във Facebook Невзлин, някогашен ръководител на петролния гигант „Юкос“, определи новината като "странно съвпадение".

"Днес, когато с моите приятели и партньори си припомнихме защо започна войната на Кремъл срещу „Юкос“, точно днес научих, че Игор Сечин е загубил сина си. Същият този човек, който изфабрикува всяко крещящо и кърваво дело срещу нас", написа той, споделяйки екранна снимка на записа.

"Вероятно е трудно да се повярва, но сърцето ми е съпричастно към бащата, който загуби детето си. Както съчувствам на майката на Алексей Навални. Както съчувствах през последните години на майката на Борис Немцов, която ни напусна този месец. Изказвам съболезнования на семейството на Сечин, което е принудено да крие скръбта си", добави Невзлин.


Телеграм каналът ВЧК-ОГПУ, което претендира, че разполага с вътрешна информация от руските сили за сигурност, също съобщи за смъртта на Сечин. Позовавайки се на неназован източник, то съобщи, че около 4,30 ч. на 5 февруари Сечин "се оплакал, че се чувства зле и се задушава".

"Мъжът паднал на леглото и загубил съзнание. Околните пренесоха Иван на пода и се опитаха да осигурят първични реанимационни мерки", каза каналът в Telegram и допълни, че линейка е пътувала два часа в опит да го намери.

"Когато линейката пристигнала на мястото на инцидента, лекарите успели само да констатират смъртта на Иван", добави той, като по-късно заяви, че причината за смъртта е тромб.

Олга Лаутман, старши научен сътрудник без право на престой в Центъра за анализ на европейската политика (CEPA) и старши разследващ изследовател в Института за европейска почтеност, заяви, че историята е "много странна", като се има предвид, че "смъртта на сина на един от най-влиятелните хора в Русия е била скрита в продължение на 2 седмици".

"Интересно е, че Русия крие смъртта му при положение, че баща му е един от най-близките сътрудници на Путин. Много странно", заяви Лаутман в X.

Лаутман добави: "Причината, поради която съм толкова фиксирана върху това, е, че баща му, Игор Сечин, е един от най-влиятелните хора в страната, един от най-близките дългогодишни доверени сътрудници на Путин и, разбира се, на КГБ."

ВЧК-ОГПУ съобщи, че Сечин е бил погребан "на третия ден след смъртта си".

Баща му, изпълнителният директор на "Роснефт", "забрани на служителите на Следствения комитет, ФСБ и други служби за сигурност да се занимават с въпросите за смъртта на Иван", твърди изданието. /БГНЕС