SIPRI: Коронавирусът ще изостри конфликтите

Една от най-тежките последици от пандемията на коронавируса е отлагането на мира за неопределено бъдеще в много конфликтни точки по света, пише „Дойче веле“.

Според директора на Стокхолмския институт за изследване на мира SIPRI Дан Смит, съществува опасност от изостряне на международните конфликти и нарастване на терора като следствие от кризата с коронавируса.

Това се отнася най-вече за Ирак и Сирия, подчертава той. В Ирак са налице данни за възобновяване дейността на терористичната групировка “Ислямска държава“. В Йемен позициите на противниците може да се втвърдят, а в Афганистан се наблюдава засилване на радикалните ислямисти талибани.

Смит подчерта, че ново засилване на напрежението заплашва държавите от Африканския рог и части от Западна Африка като Нигерия или Мали. Заради разпространението на заразата в някои от тези райони инфраструктурата на държавата е отслабена много. Хората не получават подкрепата, от която се нуждаят. Някои от тях ще се присъединят към насилствените милиции, за да получат помощ и достъп до храна, смята директорът на института.

Президентът на Международната кризисна група Робърт Мали също смята, че съществува риск за повишаване на международното напрежение.

Сривът на икономиката във връзка с корона-кризата ще се отрази във всички конфликтни точки. „Намираме се в началото на ера от конфликти, които ще се засилват един след друг в отделните държави", твърди той.

Непосредствено преди началото на кризата много хора изразиха недоволството си от политиката в Хонконг, Ирак, Судан, Либия, Алжир и Латинска Америка, като излязоха на улицата. Основните причини са продължителна рецесия, недостигът на храна, на работни места и доходите, които ще влошават в резултат на пандемията. /БГНЕС