SIPRI:През 2020 г. военните разходи на света са близо 2 трилиона долара

През 2020 г. глобалните разходи за отбрана достигнаха рекордни върхове, съобщава SIPRI. По обем на военния бюджет Русия се нарежда на четвърто място в света, след САЩ, Китай и Индия.

Въпреки пандемията COVID-19, през 2020 г. страните по света продължиха да увеличават военните разходи, изразходвайки рекордна сума за тази цел - почти два трилиона (1,98 трилиона) долара. Такива данни са представени в годишния доклад на Стокхолмския институт за изследване на мира (SIPRI).

Все повече от държавите от НАТО харчат 2% от БВП за отбрана. Ръстът на глобалните разходи за военни нужди спрямо 2019 г. е 2.6%, а от 2011 г. - 9.3%.

В същото време делът на БВП, отделен от страните за отбрана, също се е увеличил. Ако през 2019 г. този показател е средно 2,2%, то през 2020 г. той вече е 2,4%.

Експертите от SIPRI обясняват това с факта, че поради последиците от пандемията БВП на повечето страни в света е намалял. И това от своя страна доведе до увеличаване на дела на военните разходи спрямо БВП - независимо дали разходите за отбрана са нараснали в абсолютно изражение, се казва в доклада. Например, това позволи на редица страни от НАТО да изпълнят задълженията си към алианса и да похарчат поне два процента от своя БВП за отбрана. Ако през 2019 г. девет членове на НАТО отговарят на този критерий, то през 2020 г. - вече 12. За първи път от 2009 г. Франция влиза в числото на „отличниците”.

Русия е сред първите пет световни лидери по разходи за отбрана. Освен това някои държави (например Чили и Южна Корея) официално са пренасочили част от своите военни средства за борба с пандемията.

Редица други държави, включително Русия и Бразилия, също са похарчили по-малко за отбрана от първоначално планираното. Като цяло през 2020 г. пандемията не е оказала значително влияние върху световните военни разходи, казва експертът на SIPRI Диего Лопес да Силва.

Повече от 80 процента от всички средства - 1,603 трилиона долара – са изразходвани от 15-те страни, водещи в класацията на SIPRI за военни разходи. На свой ред, в класацията за топ 5 влизат САЩ, Китай, Индия, Русия и Обединеното кралство: тези държави заедно представляват 62 процента от всички световни военни разходи.

САЩ водят списъка на SIPRI с голяма преднина пред останалите.

САЩ остават безспорен лидер в списъка. В периода от 2010 до 2017 г. военният бюджет на Пентагона беше намален, но при президента Доналд Тръмп отново се установи тенденция към неговото увеличаване. През 2020 г. разходите за отбрана на Щатите нараснаха с 4,4% до 778 млрд. долара, което представлява 39% от глобалните разходи.

Както обяснява изследователката на SIPRI Александра Маркщайнер, основните разходи на американския военен бюджет са големи инвестиции в областта на високите технологии и текущата програма за модернизация на армията, засягаща както конвенционалните, така и ядрените оръжия.

„Това отразява нарастващата загриженост на САЩ във връзка със заплахите, които според Вашингтон идват от стратегическите им конкуренти, по-специално Китай и Русия“, отбелязва експертът. Второто място в класацията на SIPRI постоянно се заема от Китай, който непрекъснато увеличава бюджета си за отбрана в продължение на 26 години поред. През 2020 г. Пекин похарчи 252 млрд. долара за въоръжаване и модернизиране на армията си - 76% повече от преди десетилетие.

В същото време, за разлика от други световни лидери в рейтинга на SIPRI, делът на разходите за отбрана спрямо обема на китайския БВП не се е увеличил. Това се дължи на факта, че БВП на Китай през 2020 г. не е намалял, а по-скоро се е увеличил, подчертават авторите на доклада.

След САЩ и Китай, Индия заема третата позиция в списъка. През 2020 г. военните разходи на Делхи се увеличиха с 2,1% до близо 73 млрд. долара.

Русия се класира на 4-то място в класацията за втора поредна година. През 2020 г. Русия похарчи 61,7 млрд. долара за отбрана - 2,5% повече от година по-рано и 26% повече от преди десетилетие. Въпреки това военните разходи на Кремъл през 2020 г. бяха с 6,6% по-ниски от първоначално предвидените: авторите на доклада обясняват това с икономическите последици от пандемията. Трябва да се отбележи, че Русия е една от десетте държави в света с най-висок дял на разходите за отбрана спрямо БВП: в Руската федерация това число е 4,3%.

Днес Москва остава безспорен лидер във военните разходи в Източна Европа. За сравнение военният бюджет на Украйна не надвишава 5,9 милиарда долара. И това въпреки факта, че Киев продължи да увеличава разходите за отбрана през 2020 г.: ръстът спрямо 2019 г. беше 11%.

Германия също увеличава военния си бюджет Първата петица в списъка е затворена от Обединеното кралство, което отпусна 59,2 млрд. долара за нужди на отбраната през 2020 г.

На свой ред Германия, с общ военен бюджет от 52,8 милиарда долара, се нарежда на 7 място в рейтинга на SIPRI: тази сума е 1,4% от БВП на страната. В същото време разходите за отбрана на Германия непрекъснато нарастват: през последните десет години размерът на средствата, отпуснати за тези цели, се е увеличил с 28%, а спрямо 2019 г. - с 5,2%. Очаква се Берлин да продължи да увеличава военните разходи през 2021 г./БГНЕС