Сирийци, пребивавали в Харманли, са каналджиите от автобуса, помел бургаската патрулка

Общо петима са задържаните след тежкия случай в Бургас, при който автобус с мигранти помете и уби двама полицаи. Трима сирийци и двама българи са арестувани.

При инцидента тази сутрин в морския град загинаха двама полицаи, припомня кореспондентът на БГНЕС от Бургас.

Полицията актуализира известната до момента информация по тежкия случай, разиграл се рано тази сутрин на едно от най-оживените крстовища в Бургас.

Сирийски гражданин е задържан веднага след инцидента, при който автобус, превозващ мигранти, удари патрулен автомобил на кръговото кръстовище „Трапезица“ около 5 часа тази сутрин. Още двама сирийски граждани са задържани в хода на специализирана полицейска операция на територията на Стара Загора и Първомай. По случая са задържани и двама български граждани.

В следобедните часове в центъра в Харманли, където се оказва, че двама от мъжете са пребивавали, се очаква проверка. Там ще пристигнат представители на Държавната агенция по бежанците.

По-рано служебният вицепремиер и министър на вътрешните работи Иван Демерджиев видя пропуски в работата на Гранична полиция и поиска оставката на заместник-директора Деян Моллов, в чийто ресор влиза "Охрана на границата".

Причина за тежкия инцидент в Бургас, при който автобус с нелегални сирийци помете патрулка и уби двама полицаи, е недокрай прецизно изпълнение на функциите на Гранична полиция. Тези лица е трябвало да бъдат възпрени да не преминат държавната граница. Очаквам до края на деня Деян Моллов да подаде оставката си, заяви Демерджиев пред журналисти в Бургас.

Той заяви, че връхлитането на автобуса върху полицейския патрул е било напълно умишлено.

Имам големи претенции към Гранична полиция и ще взема мерки, закани се Демерджиев, който поиска оставката на Моллов.

Преди това Демерджиев коментира, че каналджиите са обявили война на българската държава и тя ще отговори с цялата си мощ.

Ще направя всичко възможно да не се повтаря този инцидент и да приключат тези действия, които зачестиха. Сега усилваме интензитета, включваме и Министерство на отбраната, заяви министърът на вътрешните работи.

БГНЕС припомня, че в автобуса е имало 47 мигранти. Превозното средство е идвало от посока Созопол. Мигрантите са от Сирия.

Единият загинал полицай е на 43 години, командир на отделение от Първо районно с 18 годни стаж. Вторият загинал е също от Първо районно със 7 години стаж в системата.

В разследването е ангажиран целият ресурс на Окръжна прокуратура Бургас, привлечен да участва е и експертът проф. Станимир Карапетков.

Областният управител на Бургас Мария Нейкова обяви 26 август за ден на траур в цялата област в памет на двамата полицейски служители.

Продължава работата за изясняването на всички факти и обстоятелства. /БГНЕС