Сити запазиха мечтата си за требъл жива след успех над Юнайтед във финала на ФА Къп

Манчестър Сити ликува с трофея от турнира за Купата на Футболната асоциация, след като надви градския си съперник Манчестър Юнайтед с 2:1 във финала, игран на стадион "Уембли". В герой за "гражданите" се превърна Илкай Гюндоган, който реализира и двете попадения за възпитаниците на Пеп Гуардиола.


Началото на срещата бе блестящо за "небесносините", които откриха резултата със светкавичен гол на полузащитника още в 13-та секунда. Халфът на Сити намери топката от воле с десния крак и не остави шансове на Давид Де Хеа за 1:0. Това се превърна и в най-бързото попадение в 152-годишната история на надпреварата, подобрявайки предишното постижение, дело на Луис Саха, който през 2009 година вкара за Евертън в 25-та сек на мача с Челси, загубен впоследствие от "карамелите" с 1:2. Последва още един добър шанс за шампионите на Англия, но изстрелът с глава на Родри след центриране на Кевин Де Бройне мина покрай вратата на Де Хеа. Юнайтед рядко поглеждаха към вратата на Щефан Ортета, но стигнаха до изравнителен гол в 33-та минута, когато Бруно Фернандеш бе точен от дузпа, отсъдена за игра с ръка на Джак Грийлиш след опит за подаване с глава на Арън Уан-Бисака.

В началото на второто полувреме обаче, подобно на първата част, "червените дяволи" инкасираха гол, чийто автор отново бе Гюндоган. Германецът за пореден път намери топката от въздуха, този път с левия крак, и въпреки неособено чистото си изпълнение, кълбото влетя в мрежата на Де Хеа за втори път. Играчите на Ерик тен Хаг опитаха да докарат нещата поне до продължения, като бяха близо до изравняване в самия край, когато Ортега първо спаси удар на Рафаел Варан, който се отклони в гредата, а след това Скот Мактомини също нямаше късмет и се стигна до корнер, който не доведе до желания за Юнайтед резултат.

Така Сити прибави към титлата от Висшата лига и продължава да мечтае за требъл - идната събота Гуардиола и компания излизат срещу Интер във финала на Шампионска лига. За "гражданите" това бе седми трофей от турнира, изравнявайки се с Астън Вила, и на един зад Челси, Ливърпул и Тотнъм. Юнайтед остават с 12 отличия, на две от рекордьора Арсенал. "Червените дяволи" завършват кампанията с трофея от Карабао Къп, където на финала надвиха Нюкасъл. /БГНЕС