Скандал на срещата в ЕС заради унгарския закон срещу гей-пропагандата

Лидерите на няколко държави от Европейския съюз се нахвърлиха с остри критики към премиера на Унгария Виктор Орбан по време на вчерашната среща на върха в Брюксел. Причината е приетият неотдавна от унгарския парламент закон за забрана на „пропагандирането на хомосексуализма”, пише „Дойче веле”.

Виктор Орбан, премиер на Унгария

По време на двучасовите, на моменти емоционални дебати, посветени на Орбан, премиерът на Нидерландия Марк Рюте дори постави въпроса за членството на Унгария в Европейския съюз.

„Този път нещата отидоха твърде далече”, е заявил Рюте, твърдят дипломатически източници в ЕС. Той призовал Орбан да последва примера на Великобритания и да инициира процедура за напускане на Евросъюза в съответствие с чл. 50 от Договора за ЕС, в случай, че Унгария не възнамерява да спазва европейските ценности.

Особено остра е била реакцията на премиера на Люксембург Ксавие Бетел, който живее с партньора си от 2015 година.

„Ти прекрачи червената линия”, обърнал се той към Орбан, според информация на очевидци, и заявил, че „това не е тази Европа, в която бих искал да живея”.

Ксавие Бетел, премиер на Люксембург

В тази връзка председателят на Европейския съвет Шарл Мишел припомнил, че „ценности като свобода, толерантност и човешко достойнство, са основополагащи в Европейския съюз”.

По-рано германският канцлер Ангела Меркел определи приетия от Унгария закон за „неправилен”, тъй като, освен всичко останало, той ограничава „свободата на образование”. Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен нарече закона „срам”.

Самият Виктор Орбан на срещата е отказал да оттегли закона за забрана на „рекламирането на хомо- и транссексуалността”. Той заяви, че документът не е насочен срещу хомосексуалистите, а само дава на родителите „изключителното право за половото възпитание на своите деца”.

На 15 юни парламентът на Унгария одобри със 157 гласа „за” и един „против” закон, забраняващ гей-пропагандата. Документът е насочен срещу образователни проекти на тема хомосексуалност и срещу рекламите на големи компании, демонстриращи солидарност с ЛГБТ, припомня БГНЕС.

Срещу това се обявиха граждански организации и повече от 5000 души проведоха митинг пред унгарския парламент срещу закона, който е последната от поредицата мерки срещу педофилията и в защита на децата. Критиците твърдят, че законът "силно ще ограничи" свободата на изразяване и правата на децата.

Европейската комисия допусна вероятността изплащането на средства за Унгария да бъдат намалени, ако страната приеме закон, забраняващ „реклама на хомосексуализма” и смяна на пола на непълнолетни.

„Ако не държите на ценностите на демокрацията и равенството на ЕС, нямате право да получавате пари за проектите си”, заяви в интервю за Ройтерс Хелена Дали -еврокомисар по въпросите на равенството.

Аналогични мерки ще бъдат предприети от страна на Брюксел и спрямо отделни региони в Полша, които се обявяват за зони, „свободни от ЛГБТ”. /БГНЕС

Брюксел / Белгия