Скандал с измама на изпит тресе военната академия Уейст Пойнт

Десетки кадети от Уест Пойнт са замесени в една от най-големите скандални измами на изпит, която компрометира елитната американска военна академия, казват служители, цитирани от Би Би Си..

Повече от 70 кадети бяха обвинени в нарушаване на Кодекса на честта на кадетите на Уест Пойнт по време на теста по математика, докато учели дистанционно заради пандемията на коронавируса.

Повечето кадети са признали измама на изпита през май.

Инструкторите станали подозрителни, когато забелязали нередности, докато маркират тестовете.

Седемдесет и двама от участващите кадети са първа година, докато друг е втора година.

Петдесет и петима, които са признали измама, са изпратени на шестмесечна рехабилитационна програма и ще бъдат на пробация през останалото време в Уест Пойнт, съобщават американски медии.

Някои дела са прекратени поради липса на доказателства или защото кадетите са отпаднали, докато няколко други са изправени пред изслушвания пред съвет, съставен от състуденти, за да се определи дали ще бъдат наказани или изхвърлени от военната академия.

Кодексът за чест на кадетите, гравиран върху камък на мемориал в Уест Пойнт, гласи: „Кадет няма да лъже, мами, краде или толерира онези, които го правят“.

"Системата за чест в Уест Пойнт е силна и работи така, както е проектирана", заяви генерал-лейтенант Дарил Уилямс, началник на академията, в изявление пред Ю Ес Ей Тудей.

"Взехме съзнателно решение да спазваме академичните ни стандарти по време на пандемията. Държим кадетите да спазват тези стандарти."

Агенция Асошиейтед прес съобщава, че това е най-големият скандал с измама, който се стоварва върху Уест Пойнт от 1976 г., когато 153 кадети бяха изгонени или сами напуснаха заради измама на изпит по електротехника.

На фона на оплакванията как това разследване се е провело, повечето опозорени студенти бяха приети отново и им беше позволено да завършат.

Уест Пойнт, която е на около 100 км северно от Ню Йорк, е дала някои от най-известните генерали в Америка, включително съперниците от Гражданската война Юлисис С. Грант и Робърт И. Лий, и командирите от Втората световна война Дъглас Макартър и Дуайт Айзенхауер ./БГНЕС