Скандалът с Уил Смит се разраства

Уил Смит бе заснет да се забавлява след удара си на Оскарите. След като шокира света, удряйки Крис Рок на сцената за това, че се е пошегувал с прическата на съпругата му Джеда Пинкет Смит, звездата се отпусна и размаха наградата си за най-добър актьор на партито на Vanity Fair.

Докато Уил Смит се опитва да се отърси от най-големия скандал в 94-годишната история на наградите "Оскар", опетнявайки признанието за актьорското си постижение с удара на живо, скандалът се разраства.

Днес има призиви той да загуби „Оскар“-а си заради нападението си, което нарушава новия етичен кодекс на Академията, изготвен след движението #MeToo. Крис Рок е заявил пред полицията на Лос Анджелис, че не иска да повдига обвинения.

55-годишният актьор дори не си е и представял колко далеч ще отидат нещата, когато позира за селфита, танцува с приятели и рапира на най-големите си хитове, сред които „Summertime“ и „Gettin' Jiggy Wit It“, в Центъра за сценични изкуства "Уолис Аненберг" в Бевърли Хилс в ранните часове на тази сутрин. Той беше подкрепен от съпругата си Джеда Пинкет Смит и децата им на партито само няколко часа след като се нахвърли върху Крис Рок и го зашлеви за това, че се е пошегувал с косата на съпругата му, малко преди коронния момент в кариерата му, когато спечели наградата за най-добър актьор. Това беше първият му "Оскар" - 20 години след първата му номинация.

Джеда също беше видяна да танцува и да се смее отстрани, докато съпругът ѝ се представяше пред гостите на бала, сред които бяха Серена и Винъс Уилямс, Кендъл Дженър, Ким Кардашиян, Дакота Джонсън, Кевин Костнър, Крис Пайн, Оливия Колман и Натали Портман.

Веселото настроение на Уил Смит по време на събитието на Vanity Fair рязко контрастираше с поведението му, когато той гневно удари Рок, след което се върна на мястото си, крещейки му неприлични неща. Малко след това той стана едва петият чернокож актьор в историята, който прибира наградата за най-добър актьор за ролята си на Ричард Уилямс, бащата, отгледал тенис шампионките Винъс и Серена Уилямс, в "Методът „Уилямс". Инцидентът бе толкова скандален, че публиката и милионите зрители първоначално помислиха, че става дума за шега.

При получаването на "Оскар"-а по лицето му се стичаха сълзи, докато се извиняваше на Академията и публиката - но не и на Крис Рок, който се пошегува с Джеда, преди да връчи наградата за най-добър документален филм.

Двамата са във вражда от шест години, след като през 2016 г. на церемонията по връчването на наградите той се пошегува за сметка на Джеда. Смит беше видян да бъде утешаван и успокояван от приятелите си Брадли Купър и Дензъл Уошингтън по време на рекламната пауза, след като помрачи най-великия момент в кариерата си.

Актьорът и режисьор Роб Райнър написа в Туитър: „Уил Смит дължи огромно извинение на Крис Рок. Няма извинение за това, което направи. Той има късмет, че Крис не повдигна обвинения за нападение. Оправданията, които даде тази вечер, бяха глупости". Актьорът от "Междузвездни войни" Марк Хамил нарече това "най-грозният момент на наградите "Оскар" в историята". Той добави: "Комиците са много умели в това да се справят с присмехулниците. Насилственото физическо нападение... не толкова“.

Синът на Уил, 23-годишният Джейдън Смит, написа в Туитър: "Така го правим ние" след разправията на баща му на сцената. Подкрепа имаше и от страна на Серена Уилямс, а рапърът 50 Cent сподели снимка от момента в Instagram и написа: "B!tch (кучко), никога не си играй с мен. LOL (инициали за подигравка).

И така, какво е известно до момента след скандала, избухнал на 94-ата церемония по връчването на Оскарите.

Уил Смит е изправен пред възможността да бъде лишен от наградата си за най-добър актьор. Известно е, че Академията в своя етичен кодекс гледа много лошо на всякакъв вид насилие.

Крис Рок е отказал да повдигне обвинения срещу Смит за шамара. Полицейското управление на Лос Анджелис заяви: "Засегнатото лице е отказало да подаде полицейски сигнал. Ако засегнатата страна желае да подаде полицейски доклад на по-късна дата, полицията на Лос Анджелис ще бъде на разположение за попълване на разследващ доклад".

Режисьорите на Оскарите се помъчиха да изключат звука. Но нападението и избликът на Смит бяха видени изцяло от много международни зрители.

Смит беше успокояванн от Брадли Купър, след като нападна Рок. Дензъл Уошингтън също беше видян да му говори. По-късно актьорът разкри, че Уошингтън, който сам изглеждаше разплакан, му е казал: "В най-висшия си момент бъди внимателен. Тогава дяволът идва за теб".

Това помрачи нощта, в която Джесика Частейн най-накрая спечели първия си трофей за най-добра актриса, а „CODA“ влезе в историята като първия стрийминг филм, спечелил наградата за най-добър филм.

Нападението на Смит се смята за най-мрачния момент в историята на Оскарите.

В своята безсмислена благодарствена реч ридаещият Смит призна, че "любовта те кара да правиш луди неща", но не се извини на Рок за нападението си, а само на Академията и на колегите си номинирани.

Как се случи всичко?

Около 40 минути по-рано комикът се пошегува с бръснатата глава на Джеда Пинкет Смит. Той каза: "Джеда, "Джи Ай Джейн 2" (препратка към идеята за втора част на филма „Редник Джейн“ с Деми Мур), нямам търпение да го видя". Г-жа Смит се бори със загубата на коса, откакто през 2018 г. разкри диагнозата си алопеция.

50-годишната актриса завъртя очи, а съпругът ѝ, който бе смятан за фаворит за наградата за най-добър актьор, изглежда се забавляваше с шегата. Секунди по-късно хихикащият се Крис Рок каза просто "ъъъъ", когато Уил Смит внезапно се качи на сцената и го удари по лицето, като се чу пляскане. След това Рок започна да търка бузата си и каза: "Уау, Уил Смит току-що ме преби".

Повечето от публиката, съставена от най-големите световни звезди, събрали се снощи в "Долби Тиатър" в Лос Анджелис, както и милионите хора, наблюдаващи по света, първоначално помислиха, че това е шега, и продължиха да се смеят на случилото се.

Но гневът на Смит продължи и когато той се върна на мястото си, като неколкократно изкрещя: "Дръж името на жена ми далеч от шибаната си уста". След това тълпата изпадна в зашеметяваща тишина, когато стана ясно, че нападението е истинско. Крис Рок му отвърна с думите: "Ще го направя, добре?", след което се разсмя неловко и каза: "Това беше най-великата вечер в историята на телевизията". Ругатнята на Смит беше заглушена от режисьорите. Но тя беше излъчена изцяло за някои международни аудитории, като през последните няколко часа клипът без съкращения вече е гледан повече от един милион пъти в социалните медии и YouTube.

Всички въпроси дали кавгата е била истинска получиха отговор, когато малко повече от половин час по-късно Смит получи наградата за най-добър актьор и се извини за нападението. След това полицията на Лос Анджелис съобщи, че г-н Рок е отказал да повдигне обвинения в нападение - но те ще бъдат готови да разследват, ако той реши да ги повдигне.

Връзката на Смит със съпругата му беше обект на шеги по време на сезона на наградите. На наградите БАФТА в Лондон преди две седмици водещата Ребел Уилсън се прицели в двойката, когато той спечели наградата за главна мъжка роля за ролята си в "Методът „Уилямс". Събралата се публика в Роял Албърт Хол, сред която не присъстваше звездата, останала в Лос Анджелис, ахна, когато тя каза, че "най-доброто му представяне през изминалата година е, че е бил добър с всички гаджета на жена си" - намек за отворената връзка на Смит и Джеда Пинкет Смит.

Това се случи, след като наскоро той призна, че съпругата му "никога не е вярвала в традиционния брак" и твърди, че е имала афера. Това може да обясни защо той реагира толкова чувствително на шегата на Рок за нея.

Според кореспондента на Би Би Си Дейвид Силито журналистите, отразяващи церемонията по награждаването от зоната за пресата, са били инструктирани да не питат присъстващите за това, че Смит е ударил Рок.

До момента не е ясно дали Академията ще накаже Смит по някакъв начин за избухването му.

Действията на Смит предизвикаха критики от страна на представители на филмовата индустрия.

Продуцентът на "Последният самурай" Маршал Херсковиц призова Академията да направи нещо повече от просто изявление в отговор на инцидента. Той заяви в Twitter: "Призовавам Академията, чийто член съм, да предприеме дисциплинарни действия срещу Уил Смит. Тази вечер той опозори цялата ни общност“.

Холивудската звезда Миа Фароу написа в Туитър: "Това беше просто шега“.

Звездата от „One Tree Hill“ София Буш коментира: "Това е вторият път, в който Крис се подиграва с Джеда на сцената на наградите "Оскар", а тази вечер той се зае с алопецията ѝ. Да удряш по нечие автоимунно заболяване е неправилно. Да го правиш нарочно е жестоко. И двамата имат нужда от глътка въздух“.

Комикът Кати Грифин предположи, че действията на Смит ще създадат лош прецедент за нейната професия.

Тя заяви в Twitter: "Нека ви кажа нещо, много лоша практика е да излезеш на сцената и да нападнеш физически комик. Сега всички трябва да се притесняваме кой ще иска да бъде следващият Уил Смит в комедийните клубове и театри“. /БГНЕС