Скандалът със случаите на сексуален тормоз в гръцкия спорт се разраства

Скандалът със случаите на сексуален тормоз в гръцкия спорт и други области продължава да се разраства. Днес показания ще даде олимпийската шампионка във ветроходството София Бекатору, която с разкритията си в последните седмици даде начало на движението #MeToo в страната.

Бекатору бе приета и от президента на Гърция Катерина Сакеларопулу.

43-годишната Бекатору разкри, че е била жертва на сексуален тормоз от страна на високопоставен представител на Федерацията по ветроходство по време на подготовката си за Олимпийските игри в Сидни, когато е била на едва 21 години. Двукратната олимпийска медалистка сподели, че въпросният служител на Федерацията я е поканил в хотелската си стая под претекст да обсъждат подготовката и за Игрите в Сидни през 2000 година, а след това се е възползвал сексуално.

Първоначално Бекатору не назова извършителя, но скоро след това Федерацията по ветроходство поиска оставката на вицепрезидента Аристеидис Адамопулос. Адамопулос е и член на управляващата партия в Гърция Нова Демокрация, като към момента членството му е замразено, макар и той да отрича да е направил нещо нередно. Прокуратурата вече започна разследване на случая и взе показания от представители на Федерацията, а днес своите показания ща даде и самата Бекатору.

Действията на Бекатору бяха поощрени от Гръцкия олимпийски комитет и дори от премиера на Гърция Кириакос Мицотакис, който заяви, че е "време да изкореним насилието на хората с власт спрямо тези в по-слаба позиция". Всичко това доведе до признанията на няколко други спортистки, че са били жертва на сексуален тормоз, а десетки жени от други професионални области сториха същото. Много от тях твърдят, че са били жертва на преподаватели в Солунския университет "Аристотел", който е едно от най-престижните висши учебни заведения в страната.

Според гръцкото законодателство повечето от тези деяния не подлежат на наказателна отговорност, тъй като са се случили преди десетилетия.

Мария Бекатору е олимпийска шампионка от Игрите в Атина през 2004 година, а четири години по-късно спечели бронзов медал в Пекин. /БГНЕС