Скандална изложба за древната еротика в Помпей

Похотливи сцени изчервяват лицата на нова изложба в музея под открито небе Помпей, в италианския регион Кампания, в подножието на вулкана Везувий. Тя е посветена на еротичното изкуство и сексуалността в древния римски град, където изобилстват скулптури и картини на гърди и задни части.

Археолозите, които правят разкопки в града, разрушен от изригването на близкия вулкан Везувий през 79 г., първоначално са били изненадани да открият еротични изображения навсякъде - от градински статуи до фрески по таваните. След първите разкопки на обекта през XVIII в. в таверни, термални бани и частни домове са открити пикантни изображения - от огромни еректирали пениси до статуя едновременно с мъжки и женски атрибути.

„Става ясно, че това е град, в който чувствеността, еротиката са постоянно присъстващи", казва пред АФП директорът на обекта в Помпей Габриел Цухтригел, докато стои пред статуи на кентаври с голи гърди. „Първоначално откритията предизвикваха ужас, смущение и любопитство и бяха възприети от някои като чудесна възможност да се замислят за връзката с телата си и голотата по съвсем различен начин".

Неаполитанският крал Чарлз VII, който финансира разкопките, затваря някои от по-неприличните находки в таен кабинет в Неапол, като ги показва само на хора с доказан морален авторитет, разказва Цухтригел. Този таен шкаф се съхранява и до днес в археологическия музей в южния италиански град.

Изложбата, която ще продължи до януари 2023 г. и обединява около 70 творби, започва с огромния еректирал пенис на статуя на бог Приап - римски символ на плодородието и просперитета. Приап и неговият фалос традиционно са били поставяни в атриума - голямата централна зала в римските къщи.

Ръководство за деца

"Хубаво е да видиш древна култура, която е била по-отворена и е искала да показва и възхвалява човешкото тяло", казва 40-годишният турист от Сиатъл Даниел Берглунд, докато се задържа пред римска спалня. В не могат да се видят различни горещи сцени, включително на мъж и жена, които правят секс.

По-нататък поредица от маслени лампи осветяват изображения, които могат да накарат пулса да се ускори - макар че кураторите не са забравили, че някои хора ще доведат децата си на изложбата.

"Семействата и децата съставляват голяма част от нашата публика", казва Цухтригел, който е подготвил илюстрован пътеводител за тях. "Темата може да изглежда трудна за възприемане, но тя е издигана на пиедестал в Помпей, така че трябва да бъде обяснена на децата по един или друг начин", казва той.

В пътеводителя един кентавър - същество от гръцката митология, което е наполовина човек, наполовина кон - търси партньор. По пътя си той среща Нарцис, който се влюбва в собствения си образ, Дионис, бога на виното, и Хермафродит, детето на Афродита и Хермес, което имало както мъжки, така и женски полови органи.

"Това е един забавен начин да се срещнете с различните фигури от гръцките митове, присъстващи в Помпей", казва Цухтригел. /БГНЕС