Скандални поправки срещу България в доклада на ЕП за напредъка на Северна Македония

На 24-25 март Европейският парламент /ЕП/ предстои да гласува годишния доклад за Република Северна Македония. Макар и само с консултативен характер, докладите на ЕП за напредъка на страните кандидатки отразяват настроенията на различните политически сили в Европарламента, предаде репортер на БГНЕС.

Вчера, в последният момент, групите на Зелените и на Социалистите в ЕП са подали предложения за поправки към доклада с изключително небалансирано, едностранно и несправедливо спрямо България съдържание. В тях, представители на българското правителство са обвинени в „провокативни изявления по исторически въпроси“, засягащи РС Македония и се „призовават българските власти да се въздържат от подобни изявления въпреки продължаващата предизборна кампания в България“.

Текстът, като писан по поръчка от властите в Скопие, стига до там, че приветства "зрелия и балансиран отговор на тези провокации от страна на властите на РС Македония“.

БГНЕС ще търси за коментари както докладчика, Илхан Кючук, представител на ДПС в групата на Либералите, така и представители на другите политически партии от България в ЕП. /БГНЕС