"Скай Нюз": Лондон и Европа не успяват да сближат позициите си

Великобритания и ЕС се борят да преодолеят различията си по пътя си към постигане на споразумение за бъдещи отношения след Брекзит, съобщи „Скай Нюз“, позовавайки се на източници от британското правителство.

Според тях „предложението на ЕС, което е на масата в Лондон, остава неприемливо за кралството“. „Премиерът Борис Джонсън ще даде всичко от себе си в процеса на преговори, но той беше много ясен, като каза, че всяко споразумение трябва да бъде справедливо и да отчита фундаменталната позиция на Великобритания, която след три седмици ще стане суверенна държава, независима от Европейския съюз“, телевизионният канал цитира думите на източници в кабинета на кралството.

Както Джонсън подчерта на 9 декември след тричасова работна вечеря с ръководителя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, окончателната съдба на преговорите между Лондон и Брюксел трябва да бъде решена до 13 декември. По това време страните трябва най-накрая да решат дали все още има възможност за постигане на компромис и да декларират продължаването или окончателния провал на преговорите. По това време ще останат само две седмици и половина до края на преходния период след Брекзит, което позволява на страните да водят отношения според предишните правила. Очаква се Джонсън да проведе телефонно обаждане до фон дер Лайен в неделя.

Най-съществените противоречия в преговорите продължават да повдигат въпроси относно разпределението на риболовните квоти в изключителната икономическа зона на Великобритания след Брекзит, т. нар. „Единни правила на играта“ (т.е. осигуряване на условия за еднаква конкуренция за британски и европейски компании), както и формата на правната регулация на бъдещите отношения, по-специално правилата за уреждане на спорове и ролята на Европейския съд в този процес./ БГНЕС