Скитско златно съкровище се завърна в Украйна, след 9-годишно съхранение в Нидерландия

Предмети от колекциите на кримските музеи, представени на изложбата "Крим - златото и тайните на Черно море", са върнати в Украйна от Нидерландия, съобщи „Укринформ“.


След почти 10-годишни съдебни спорове експонати от колекциите на четири кримски музея, които бяха представени на изложбата "Крим - злато и тайните на Черно море" в Амстердам, бяха върнати на Украйна. Музеят "Алард Пирсън" ги прехвърли на Националния исторически музей на Украйна. Те ще се съхраняват там до деокупацията на Крим.

Националният исторически музей припомня, че от февруари до август 2014 г. в музея "Алард Пирсън" вървеше изложбата "Крим - златото и тайните на Черно море" (De Krim. Goud en geheimen van de Zwarte Zee). В нея бяха показани предмети от колекциите на Националния исторически музей на Украйна и четири музея на Крим: Националния резерват "Херсонес Таврия" (Севастопол), Централния музей на Таврида (Симферопол), Историко-културния резерват "Бахчисарай" и Историко-археологическия резерват "Керч".

През февруари 2014 г. Русия окупира Крим. Предметите от колекцията на Националния исторически музей на Украйна бяха върнати в Киев след края на изложбата. В същото време стана невъзможно да се върнат ценности от кримските музеи на територията, която не се контролира от украинските власти. Въпреки това кримските музеи, които де факто се контролират от руските власти, настояваха да направят това. В Холандия беше заведен съдебен иск.

През декември 2016 г. съдът в Амстердам постанови експонатите от кримските музеи да бъдат предадени на Украйна съгласно Закона за културното наследство. Апелативният съд в Амстердам също постанови решение за удовлетворяване на иска за прехвърляне на кримските експонати на Киев, но въз основа на Закона на Украйна "За музеите" и издадената от Министерството на културата на Украйна заповед от март 2014 г., която дава на министъра на културата правомощието да вземе решение за прехвърляне на музейни експонати за съхранение, ако съществува риск от тяхната загуба, повреда или унищожаване, се казва в доклада.

Т.нар. руски кримски музеи подават касационна жалба до Върховния съд на Нидерландия с искане да отмени решението на Апелативния съд.

На 9 юни 2023 г. Върховният съд на Нидерландия отхвърли касационната жалба на Кримските музеи и остави решението на Апелативния съд непроменено. Поради това артефактите бяха предадени на държавата Украйна, а не на Кримския музей, който в момента е под окупация.

Съгласно заповедта на Министерството на културата и информационната политика на Украйна колекцията на кримските музеи трябва да бъде предадена за съхранение в Националния исторически музей на Украйна.

Според окончателното решение, издадено от Върховния съд на Нидерландия, Украйна трябва да заплати на музея "Алард Пирсън" 111 689 евро с лихвите, начислени за целия период на съхранение на колекциите на кримските музеи.

На 5 юли 2023 г. на съвместна среща в музея "Алард Пирсън" в присъствието на директора на музея, представители на посолството на Украйна в Кралство Нидерландия и двама правни съветници на Украйна генералният директор на Националния исторически музей на Украйна Федир Андрошчук предложи план за прехвърляне и транспортиране на колекциите на кримските музеи в Украйна.

След като изпълни задълженията, поети от Националния исторически музей на Украйна и Министерството на културата и информационната политика, музеят "Алард Пирсън" отказва да извърши разпореденото от съда плащане в негова полза.

През ноември експонатите от кримските музеи бяха независимо проверени и внимателно опаковани в съответствие с правилата на музея. След това артефактите бяха транспортирани до Киев.

Сега експертите проучват състоянието на тези предмети - 565 артефакта, сред които антични скулптури, скитски и сарматски бижута и китайски лакови кутии на възраст 2000 години./БГНЕС