Скок на заболеваемостта от COVID-19

Броят на потвърдените случаи на коронавирус в света се е увеличил на 17,3 милиона през юни, което е с около 15% повече от май. В Латинска Америка, Западна Европа и Азия се отчита рязко увеличаване на заболеваемостта.

В същото време смъртността продължава да намалява. През първия месец на лятото на 2022 г. в света са починали около 40 800 души, което е с около една трета по-малко в сравнение с предходния месец. Смъртността е спаднала до най-ниското си ниво от началото на пролетта на 2020 г.

В Бразилия са регистрирани нови сериозни огнища на COVID-19. Докато в началото на месеца ежедневно се заразяваха по 40 000 души, в края на месеца те вече бяха повече от 75 000. В Мексико процентът на заразените се е увеличил почти осем пъти от юни насам. Сега на ден се регистрират около 25 000 нови случая на ковид.

Във Франция се наблюдава най-силно увеличение на случаите в Европа. В началото на месеца броят на случаите беше средно около 20 000, но през последните дни на юни надхвърли 130 000.

Процентът на заразяване в Италия се е увеличил почти 10 пъти от първите дни на юни. В момента около 85 000 души дневно са диагностицирани с ковид.

По данни на Националната статистическа служба на Обединеното кралство броят на заразените с коронавирус в Обединеното кралство се е увеличил с 32% през седмицата и е достигнал 2,3 милиона. Това е най-големият брой хора, заразени с коронавируса през последните два месеца.

В Австрия, Нидерландия и Испания също се наблюдава увеличение на броя на случаите. /БГНЕС