Скопие е домакин на 57-те държави членки на ОССЕ

Северна Македония посреща делегациите на 57-те държави членки на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ), както и партньорски страни, за провеждането на 30-ия Съвет на министрите от 30 ноември до 1 декември в Скопие.


76 делегации и около 1000 делегати, включително България, ще участват в едно от най-големите политически събития, провеждани в македонската столица.

Форумът, който ще бъде открит с официална вечеря днес, има голямо значение, защото предстои решаването на важни въпроси. Очаква се окончателно решение за следващия ротационен председател на организацията. Това по всяка вероятност ще бъде Малта, след като Русия се противопостави на кандидатурата на Естония, а във Виена (седалището на ОССЕ) беше постигнато компромисно решение. Държавите членки трябва определят и нови назначения на ключови позиции, чиито мандат изтича на 3 декември. Предстои гласуване и на нов бюджет, за което се правят неуспешни опити от 2021 г. насам.

Акцентът в тридневния форум обаче ще бъде присъствието на руския външен министър Сергей Лавров и държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен, което не се случва често след началото на пълномащабната война в Украйна. Поканата на Северна Македония към Лавров и допускането на неговия самолет през българското въздушно пространство показват, че все пак има вероятност той да проведе разговори с висшия американски служител.

След като пътуването на Лавров до Скопие беше потвърдено, Украйна, Естония, Латвия и Литва решиха да бойкотират форума.

Заседанието на министрите започва утре, 30 ноември. През първия ден са предвидени две съпътстващи събития: Подписване на съвместно изявление за борбата с корупцията в Югоизточна Европа и разглеждане на въздействието на климатичните промени върху сигурността на хората в региона на ОССЕ – над 1 милиард души.

През втория ден ще се проведат конференции, свързани с въпросите на младежта, безопасността на жените журналисти и въздействието на полевите операции на организацията. /БГНЕС