Скопие: Приемането на миналото, но и на настоящето е зряла политика

Споразумението за приятелство, добросъседство и сътрудничество с Република България създава правна рамка и предлага инструменти за управление на двустранни въпроси и ние сме ангажирани с неговото прилагане, заявиха от правителството на РС Македония пред МИА по повод меморандума, който София представи на страните членки на ЕС.

„Ние сме съюзници в НАТО с Република България, имаме общо задължение и дълг да подобряваме добросъседските отношения, взаимното сътрудничество и да изграждаме приятелство“, казва правителството.

Властта в Скопие подчертава, че правото на самоопределение и самоидентификация са основни европейски ценности и цивилизационни предимства и че уникалността на македонския език и македонската етническа идентичност е безспорен факт.

„Македонският език е неразделна част от личната карта на Северна Македония в ООН и част от многото приети и признати съвременни езици, преподавани в университети по света. През 21-ви век в Европа приемането на миналото, но и на настоящето е отражение на отговорна и зряла политика и истинско приятелство“, смята правителството на РС Македония.

Според кабинета в Скопие твърденията и изявленията, съдържащи обиди, не водят до приятелство.

„Приятелството е двупосочна улица и зависи най-вече от нас самите, от уважението ни към европейските ценности и принципи. Споразумението за приятелство, добросъседство и сътрудничество е отражение на взаимното уважение и приятелство и предполага и изисква отговорност и участие и от двете страни“, казали от правителството пред МИА. /БГНЕС