Скучна реч на Путин; според Макрон Украйна няма да стане член на ЕС скоро

Скучна реч на Путин; според Макрон Украйна няма да стане член на ЕС скоро; Орбан отстъпи от ветото на руския петрол: Агенция БГНЕС представя обобщение на ключовите събития от войната в Украйна през изминалото денонощие.

- "Войната защитава Русия" Путин -

Руският президент Владимир Путин произнесе дългоочакваната си реч за Деня на победата на мащабен военен парад в Москва. По думите му той не е имал друг избор, освен да изпрати войски в Украйна, за да защити руската "Родина" от "абсолютно неприемлива заплаха".

Спекулациите, че той може да използва 77-ата годишнина от победата на СССР над нацистка Германия през Втората световна война, за да разшири конфликта, не се оправдаха. Вместо това руският лидер настоя за необходимостта да се избегне "ужасът на глобалната война".

- Парад на сепаратистите в Мариупол -

Гигантска черно-оранжева лента се носи през опустошения пристанищен град Мариупол от проруските сепаратисти за отбелязване на Деня на победата. В края на април, след обсадата на стратегическия град в продължение на няколко седмици, Москва заяви, че е поела контрола над града, с изключение на огромния стоманодобив Азовстал, където се крият останалите украински сили.

Кремъл заяви миналата седмица, че не са планирани празненства за Деня на победата в разрушения град.

- „Ще спечелим“, каза Зеленски,

Президентът на Украйна Володимир Зеленски заяви, че няма да позволи победата на Съветския съюз над нацистите да бъде „присвоена“ от Путин.

„Гордеем се с нашите предци, които заедно с други нации от антихитлеристката коалиция победиха нацизма. И ние няма да позволим на никого да анексира тази победа. Няма да позволим да бъде присвоена“, казва той.

Той сравни руската инвазия с нацистката окупация на части от днешна Украйна и се зарече: „Спечелихме тогава. Ще победим сега“.

- Ожесточени битки на изток -

Докато Русия се опитва да превземе рускоговорящия регион Донбас на изток, губернаторът на Луганска област Сергей Гайдай казва, че има "много сериозни битки" около Билогоровка и Рубежне.

Донбас обхваща Луганск и съседната област Донецк.

- Шефът на ЕС ще се срещна с Орбан в спор за петрола -

Върховният представител на ЕС Урсула фон дер Лайен се срещна с премиера Виктор Орбан, който възпрепятства плановете на Брюксел за ембарго на руския петрол.

Унгария без излаз на море разчита на руски петрол от един тръбопровод и Орбан предупреди, че не може да одобри предложения от Европейската комисия шести пакет от санкции на ЕС срещу Москва. Орбан повтори думите на унгарския външен министър Петер Сиярто, който сравни пакета от санкции с "атомна бомба" за унгарската икономика.

- Украйна "десетилетия" от членството в ЕС: Макрон -

Фон дер Лайен казва, че ЕС ще даде мнението си за кандидатурата на Украйна за членство следващия месец, но френският президент Еманюел Макрон изглежда изключва възможността страната да се присъедини към Съюза в близко бъдеще.

Макрон, чиято страна в момента заема ротационното председателство на ЕС, казва, че присъединяването към блока ще отнеме "десетилетия" и вместо това предлага Украйна и други кандидатки за членство в ЕС като Молдова и Грузия да бъдат интегрирани в нова "европейска политическа общност ", която все още не е създадена .

Германският канцлер Олаф Шолц определи това като "много интересно предложение".

- Органът на ООН по правата на човека се събира за Украйна -

Съветът на ООН по правата на човека обяви, че ще свика специална сесия в четвъртък, за да разгледа руските изтезания и убийства на цивилни без причина.

Повече от 50 държави подкрепят искането на Киев за извънредно заседание на висшия орган на ООН по правата, за да се разгледа "влошаващата се ситуация с правата на човека в Украйна, произтичаща от руската агресия"./БГНЕС