Слаб трафик на Кулата, няма проблеми по граничните пунктове с Гърция

На граничния пункт "Кулата-Промахон" с Гърция всичко е нормално, трафикът е два пъти по-слаб от обикновено, камионите с маса над 1.5 тона ще бъдат спрени след 18 часа днес.

Това каза директорът на Главна дирекция „Гранична полиция” главен комисар Светлан Кичиков, който пристигна на място, за да провери създадената организация, предаде кореспондентът на БГНЕС за региона.

Гръцките власти още в събота съобщиха, че предприемат мерки за спиране на ТИР-овете заради очаквания снеговалеж. Първоначално мярката беше за 4 ГКПП по границата с южната съседка, след това пунктовете станаха 6. Частично ограничението отпадна до 18 часа днес за ГКПП Кулата-Промахон, ГКПП Капитан Петко Войвода-Орменион, ГКПП Илинден - Ексохи и ГКПП Маказа – Нимфея. Но забраната остана за ГКПП Златоград-Термес и ГКПП Ивайловград.

"От проведените разговори с колегите, които са на контактния център и указанията, които са получени, засега пунктът ще работи до 18.00 часа, така ще бъде и на останалите ГКПП-та на гръцката граница, като в 18.00 часа отново ще бъдат въведени ограничения за придвижването на товарни автомобили и автомобили над тон и половина, като към момента всички, които биват пропускани, ограниченията са следните – тези, които минават оттук през Кулата-Промахон, най-много до Солун, като не биват пропускани посока Атина, а тези, които преминават през Илинден, Маказа или друг пункт – най-много до Драма. Какви са причините – това, което ни беше обяснено е, че поради обилен снеговалеж и много силен вятър с цел предотвратяване на ПТП въвеждат тези ограничения", заяви главен комисар Кичиков.

"След 18.00 часа, след като бъдат въведени наново ограниченията, ще следим обстановката и при всяка промяна своевременно ще бъдете информирани", обеща комисарят.

Той обясни, че ТИР-овете ще бъдат спирани на паркинг, както беше и сутринта. "Това е решение на гръцката страна, но ако паркингът бъде напълнен, може да се наложи да бъдат спирани и тук", добави още директорът на Гранична полиция.

Той коментира още, че трафикът е слаб, ако обикновено ежедневно минават около 2500 камиона в двете посоки, сега за началото на годината са около 1400, което означава близо 1000 камиона надолу.

Комисар Кичиков посочи, че може да коментира единствено случващото се в нашата страна, но не и решенията на гръцките власти. "Към настоящия момент нямаме проблеми никъде по границата. Всичко е нормално", заключи той. /БГНЕС