Сладкар: Инфлацията се усеща във всичко

„Усещаме тежестта от увеличените цени на млечните продукти, справяме се трудно, тъй като не искаме за сметка на качеството да правим компромис, затова и не сменяме продуктите си и търпим загуби, тъй като инфлацията се усеща в абсолютно всички цени“. Това заяви за БГНЕС Миряна Петрова, собственик и главен сладкар на столична сладкарница.

„Нашата тайна да направим един наистина вкусен козунак е да се доближим максимално до домашния козунак и до домашния вкус. Затова и не правим компромис с качеството на продуктите и използваме традиционно яйца, мляко, масло, брашно, олио от български произход и вече хубави аромати – портокалови кори и пълнежи“, сподели Петрова.

Според нея тайната е да му отдадем достатъчно дълго време, защото това е трудоемък процес. „Козунакът си изисква време, за да ние хубаво, когато стане част от трапезата и го опитваме“, заяви Миряна Петрова.

Тя се надява повечето хора да предпочетат качеството пред цената. „Цената в сравнение с миналата година не е покачена, защото не искаме да натоварваме клиентите си“, каза Петрова и добави, че те оценяват този факт, което нея лично много я радва. „Надяваме се скоро нещата да се нормализират“, сподели още собственичката на столичната сладкарница.

Последните данни на НСИ за инфлацията, които бяха обявени на 15 март, показват, че на годишна база тя е 16%. Най-драстичното увеличение на цените през последната година се забелязва именно при яйцата, маслото и млякото. При тях поскъпването е между 50 и 80%. /БГНЕС