Слалом в бързи води стартира в Кресненското дефиле

Европейска и Балканска купа по рафтинг и каяк в бърза вода се провежда в Кресненското дефиле, предаде кореспондентът на БГНЕС за региона.


От 19 до 21 април в България е домакин на Европейска и Балканска купа по рафтинг и каяк в бързи води, които се провеждат в Кресненското дефиле по река Струма.

Събитията са част от престижните серии на Международната рафтинг федерация (IRF), провеждани ежегодно в различни рафтинг центрове на Европа. Състезанията се провеждат в България за 8-ми път и се организират от Спортен клуб „Приключенска мрежа“.

В 10 ч. днес бе даден старта на слалома, трасето е с дължина от 500 м., включва 10 врати, половината от които са „обратни“, преминават се от състезателите с гребане срещу течението.

Стартът е при „Правия“ тунел, а финалът при Османска чешма.

В старта в бързите води на река Струма участват отбори от Великобритания, Босна и Херцеговина и България.


„Трасето бе интересно и достатъчно добре подготвено, за да бъде преминато от отборите, разбира се с необходимата комуникация и умения, но все пак е едно от най-трудните“, каза пред БГНЕС Александър Младенов от Адвенчър нет, един от първите преминал днес по трасето на слалома.

Струма е една от най-подходящите реки за рафтинг и каяк както в България, така и на Балканите. Тя има разнообразни участъци с различна степен на трудност, което я прави подходяща както за любители, така и за опитни състезатели

Преди състезанията, от 15 април, се проведоха и специализирани курсове за рафтинг и каяк водачи, както и за съдии, сертифицирани от Международната рафтинг федерация (IRF).

Организаторите продължават активна работа по популяризирането на екстремните водни спортове у нас, като амбицията им е Кресненското дефиле да се утвърди като европейска и световна дестинация за любителите на рафтинг и каяк приключенията. /БГНЕС