Славчо Нейков: Пълна ревизия на ПВУ в енергийната му част

Моята оценка е, че Планът за възстановяване и устойчивост (ПВУ) по начина, по който е разписан, не само по отношение на въглищата, създава възможности както за интерпретации от гледна точка на неговото разбиране, така и дава достатъчно козове в ръцете на европейските институции да търсят намаляването на работата на централите и постепенното им извеждане от експлоатация в кратки срокове.

Искам да подчертая обстоятелството, че самият регламент по силата, на който е приет и изготвен нашият ПВУ, е от февруари 2021 г. А ситуацията в Европа и света от гледна точка на енергийния сектор към днешна дата няма нищо общо с това, което беше към февруари 2021 г. Неслучайно много страни – междувременно стимулирани както от Ковид, така и от войната между Русия и Украйна, както и от други процеси, се преориентираха по отношение на въглищата и по отношение на ядрената енергетика. Няма никаква причина България също да не търси аргументи за отстояване на прагматична позиция на фона на тази съществена промяна.

Планът за възстановяване и устойчивост трябва да бъде ревизиран изцяло поне в енергийната му част.

Това заяви пред БГНЕС председателят на УС на Института за енергиен мениджмънт Славчо Нейков.

Посланията от проведените през изминалата седмица дискусии между служебния кабинет с представители на ЕК по плана, доведоха до посланието, че ПВУ много трудно може да бъде променен, което на дипломатически език означава: не си правете илюзии, че можете да го промените.

Второ, нека не забравяме, че нито зелената сделка, нито зеленият преход са отменени като концепция, а това което е заложено като концепция в нашия план е изцяло в контекста на тези процеси, така че със сигурност няма да е лесно оттук нататък да бъде отстоявана някаква промяна. Не е невъзможно, защото регламентът в рамките, на който е подготвен този план предвижда теоретична възможност за неговата промяна, въпросът обаче е как ще стане това в практически план, коментира Нейков.

Трябва да бъде ясно формулирана националната позиция, "защото политиците в своето говорене дават абсолютно разнопосочни сигнали, включително и за това как четат плана".

"Когато бъде оформена национална позиция, тогава е по-лесно да се отстоява пред европейските институции. Моят прочит на записа е, че ЕК е в правото си да очаква конкретни стъпки за ограничаване на работата на въглищните централи и за съжаление това е в относително кратки срокове", каза Нейков.

Председателят на Института за енергиен мениджмънт отбеляза, че ние нямаме визия как биха могли да бъдат заменени тези мощности, ако тяхното ползване бъде ограничено или респективно те бъдат изведени от експлоатация.

Нейков посочи, че нямаме вътрешната оценка на първо място какво да правим с възможностите за евентуално компенсиране на предсрочно спиране, макар и поетапно на използване на въглищата, на второ място нямаме яснота по отношение на социалния елемент и на трето място имаме принципен проблем с оценката на енергийния ни микс.

"В парламента, в комисията по енергетика, много спешно трябва да се обсъдят няколко въпроса - да се изчисти националната позиция, да се потърси някакъв консенсус и да се набележат краткосрочни и дългосрочни приоритети. Въглищата в днешната ситуация са незаменим фактор", подчерта той.

Нейков алармира и за друг проблем свързан с въглищата. "През 2024 г. година изтича първият договор с една от американските централи, а през 2026 г. изтича вторият, а те произвеждат 18% от тока на страната на база на местни ресурси. Ние нямаме никаква идея на национално ниво какво ще стане с тези мощности", заяви той.

"Към днешна дата и предвид настоящия зимен сезон българският енергиен сектор изглежда много добре. Причините са няколко - на първо място имаме достатъчно ток, който произвеждаме на база на местен ресурс и цената е ниска и много конкурентноспособна, ние не случайно изнасяме големи количества ток. На второ място служебното правителство се справя много добре от гледна точка на задълженията му свързани с контрола на техническата безопасност, но то реално разчита много и на енергийните дружества, както на държавните и частните дружества. На трето място имаме перфектно работещ енергиен регулатор, въпреки че в парламента през месец февруари тази година му орязаха половината членове, но той продължава да се справя отлично със ситуацията”, анализира Нейков.

В заключение той подчерта, че енергийният сектор в България той добре и хората трябва да бъдат спокойни: „Какво ще стане догодина, зависи от политиците, защото има няколко стратегически въпроса на масата". /БГНЕС