Славчо Пеев: Стоянка беше аристократката на българската сцена

Стоянка Мутафова беше аристократката на българската сцена. Това заяви за БГНЕС актьорът Славчо Пеев, който е играл с нея на една сцена.

Аплодираната от поколения българи и чужденци, Кралицата на българската комедия, Г-жа Стихийно бедствие, както често я наричаха, почина тази сутрин на 97-годишна възраст след тежко и продължително боледуване.

„С няколко думи не може да бъде описана Стоянка Мутафова. Тя беше човек и актриса, която притежаваше уникални качества. Стоянка можеше да общува както в живота, така и на сцената с многобройната си вярна публика“, заяви Славчо Пеев.

„Преди всичко тя беше невероятно ерудирана и по тази причина тя направи големи роли на по-обикновени и необразовани хора. Без тази нейна ерудиция, тези роли никога нямаше да се превърна в емблематични“, каза още той, визирайки Баба Гицка и много други превъплъщения на актрисата.

Славчо Пеев завинаги ще запази прекрасни спомени за Стоянка от съвместните им турнета по страната. „Стоянка беше човек живот, винаги много жизнена. Когато бяхме уморени от дългия път или след поредната пиеса, тя ни крепеше и вдигаше в този живот. Стоянка беше уникална жена, много голям човек, вече няма такива като нея“, спомня си Славчо.

Голям дял в живота на Стоянка Мутафова има нейният спътник в живота обичаният от всички Нейчо Попов, който си отиде през 1974 г. „Великият Нейчо Попов имаше голямо значение в живота. Той също беше уникална личност. Стоянка винаги си спомняше за него с много топли думи“, заяви Славчо Пеев. /БГНЕС