Слави Василев: Парламентаризмът ни е по балкански, и новият месия може да се изкуши

По всичко личи, че Слави Трифонов ще бъде човекът, който реално ще определи дали да има ново правителство, дали отново да отидем към предсрочни избори. Той гледа да си повиши резултата, да изкара най-много мандати, за да може да зависи от него, а не от коалиционните му партньори. Това каза в интервю за БГНЕС политологът Слави Василев.

„Заявките на партийните лидери не са от особено значение, защото самите партии не печелят избиратели посредством програми и намерения за реформи. Реалната битка е между лагера на протестиращите, които се консолидират в подкрепа на партиите „Има такъв народ“, „Демократична България“ и „Изправи се! Мутри вън!“ и останалите партии, които електоратът приема като статукво. Битката не се осъществява посредством програми, а с послания, които гледат да уязвят отсрещната страна. Тези послания не включват въобще реформи в дадени сектори. Служебното правителство играе сериозна роля в тази конюнктура и смятам, че бъдещето до 11 юли по-скоро е положително за т. нар. партии на протеста, а партиите на статуквото ще бъдат в отстъпление“, смята политологът за преполовената вече предизборна кампания.

Според него роля за изборните резултати ще изиграят и разкритията, които прави служебното правителство за предходната власт, както и санкциите на определени лица по глобалния закон „Магнитски“.

„Това е в ущърб на доскорошните управляващи. Аз прикрепям БСП номинално към партиите на статуквото, въпреки че те бяха доста последователна и адекватна опозиция в 44-то Народно събрание. Скандалите и фактите, които служебното правителство излага на показ, ще влияят негативно върху ГЕРБ, ДПС и кръговете около бившите управляващи, но това ще повлияя негативно и на патриотите. В момента те се опитват да кажат, че са против Борисов, че няма да играят с него в конфигурацията на следващия парламент, ако влязат. Нещо, което избирателите не биха припознали като вярна теза. Цялата корупция, която излиза на бял свят, налива вода в мелницата на „Има такъв народ“. „Демократична България“ и „Изправи се! Мутри вън“. Да видим какъв ще е резултатът им. Подозирам, че той ще бъде по-добър от този, който ни показа социологията миналата седмица“, прогнозира Слави Василев.

Попитан не изглеждат ли атаките на служебното правителство единствено и персонално насочени срещу ГЕРБ, без да се споменава бившият им коалиционен партньор, политологът отговори: „ГЕРБ е партията, която е осъществявала властта не само в последното правителство, но и през последните 10 години. Патриотите са прикрепени към корупционния имидж на предишната власт и трудно биха могли да излязат тази сглобка, каквито и послания да правят“.

„Ако това правителство продължи да показва и издава факти от предишното управление, да изсветлява грозните схеми, които са прилагани, дъното на ГЕРБ е много под нивата, които се намира сега. Всички помним какво се случи с НДСВ, която изведнъж изчезна. Подозирам, че е възможно да се случи същото с ГЕРБ, особено ако партии на протеста успеят да сформират кабинет в следващото Народно събрание“, коментира още политологът.

Според Слави Василев вече е време в обществото ни да се повдигне дебат за евентуална промяна в досегашната парламентарна форма на управление, която, според него, е вече „остарял и изроден продукт от 90-те години“.

„Нашият парламентаризъм е парламентаризъм по балкански. Той не работи така, както работи парламентаризмът в Германия. Това е причината да смятам, че който ѝ да измести ГЕРБ и Борисов като първа политическа формация, който и политик да се яви на хоризонта, той рано или късно ще се изкуши. Освен ако не е изключително солиден. Като гледам персонажите, които са се наредили да вземат мястото на Борисов, на мен не ми изглеждат много солидни. Защо трябва отново хората да си доказват, че новият месия отново ще се провали? По-голямата тема е за промяна на политическата система, трябва да преосмислим този парламентаризъм, защото той ражда корупция, колкото и да са добри намеренията на този, който идва. Борисов през 2009 г. имаше много адекватни послания, сигурен съм, че той тогава си е вярвал, че ще докара промяна. Този парламентаризъм обаче създава такава голяма концентрация на власт в много малка група от хора, че изкушението е огромно. Ако „Има такъв народ“ успее да формира правителство, те трябва да са изключително солидни, за да не се изкушат от огромните благини, които дава властта“, коментира още политологът.

Той смята, че президентската република, като форма на държавно управление, е възможна посока, по която трябва да се дебатира. „Преосмислянето на нашата политическа система е на дневен ред. Ако 46-то Народно събрание се провали в съставянето на редовно правителство, тогава темата би трябвало да се отвори. Президентът заяви преди известно време, че той държи в шкафа си проект за изменение на Конституцията, не съм запознат с този проект, но неговата заявка позволява на партиите и обществото да започнем да мислим за смяна на този балкански парламентаризъм, който ни довежда до дъното на Европа по всички показатели“, каза в заключение Слави Василев. /БГНЕС