Славов: Трябва да има механизъм за освобождаване на главния прокурор

Разговарям с всички политически сили, без участието на всички няма как да се случи процесът. Очевидно и процедурата, която стана вчера във ВСС, се нуждае от съвсем различна концепция. Трябва да има механизъм за освобождаване на главния прокурор, който да не е зависим от някакви временни мнозинства във ВСС, да е ясно разписан на конституционно ниво и на законодателно ниво и това са теми на нашия разговор.


Това заяви министърът на правосъдието Атанас Славов, предаде репортер на БГНЕС.

„Аз няма да коментирам Делян Пеевски, ще коментирам това, че нашата формация води разговори с ГЕРБ и с ДПС, вярвам и с другите политически парти, за да има мнозинство за сериозна конституционна реформа“, каза Атанас Славов. Правосъдният министър отбеляза, че неговата работа е да приключи процедурата, която е започната, във връзка с искането за отстраняването на главния прокурор Иван Гешев.

Правосъдният министър добави, че вчера в рамките на 14 часа, при спазване на всички изисквания, са дадени всички възможности на главния прокурор и на неговия защитник да отстояват своята теза. „Моята цел е да гарантирам едно неутрално, безпристрастно, обективно производство, в което истината да възтържествува“, допълни той.

Славов подчерта, че председателства ВСС, но не участва в гласуването.

„В понеделник зам.-главният прокурор Машева ще бъде призована като свидетел да даде своите обяснения. Надявам се в понеделник да имаме все пак някакъв резултат от цялата процедура“, каза той, като уточни, че е право на вносителите да преценят дали да оттеглят, или да не оттеглят своето искане и обясни, че оттеглянето е потвърдено от членовете на ВСС.

Дали главният прокурор ще остане Иван Гешев, подчерта правосъдният министър, зависи от ВСС.

„Аз винаги съм казвал, и тук, в парламента, че вероятно в нашата политическа среда, главният прокурор би бил един сравнително успешен политик, например“, коментира още Славов.

Правосъдният министър посочи, че опитите за разговори по темата, свързана с главния прокурор, с БСП, след като Крум Зарков и Явор Божанков вече не са в партията, удрят на камък. /БГНЕС