След 15 юни само социални ограничения, кабинетът дава милиони за манастири и детски градини

Всеки ден създаваме проблем на хората с нещо недомислено, заяви премиерът Бойко Борисов в началото на днешното правителство заседание, предаде репортер на БГНЕС.

Борисов направи изказването си в началото на заседанието, което се провежда присъствено за пръв път след облекчаването на мерките във връзка с коронавируса.

По думите му има недомислие в заповедта за предпазните маски – носенето им в закрити помещения, ресторанти и т.н. "Недомислието на заповедта как ни се отрази и на нас. Ако донесем по една чиния с ядене, може да сте без маски, ако е ресторант, може да сте без маски, а сега трябва да сте с маски”, опита да даде пример Борисов. „Всеки ден създаваме проблем на хората с нещо недомислено. Ако имате редкия шанс да мога да разпоредя какво да се случи, на друго място ще се чудят какво да направят и как да го направят. На 15 юни изтича извънредното санитарно положение. На 15 юни трябва да падне всичко, само да останат социалните мерки - 60/40 и други подобни”, каза Борисов пред министрите и им разпореди веднага да бъдат отрегулирани недомислиците в заповедите за органичителни мерки.

В хода на правителственото заседание премиерът Борисов съобщи, че още днес министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова ще посети Рилския манастир, защото има изграден 40-километров път, но само на едно място има свлачище, което трябва да бъде ремонтирано. Отделно от това, държавата отпуска и 1.3 милиона лева за изграждане на пречиствателна станция в манастира.

Още преди две години започнахме да отпускаме пари за заплатите на свещениците на Българската православна църква и на служителите в мюсюлманското вероизповедание. Първата година бяха около 21 милиона за заплати, м.г. – 26 милиона, тази година дадохме и за капиталовите ремонти на Светия Синод. Само че пак не са стигнали за заплати на всички - не искам да се караме, и за да няма въпроси от типа „защо няма за манастирите и за духовната академия“, е честно да кажем какво сме направили. Сутринта и на Коалиционен съвет одобрихме отпускането на следните средства: за 2020 г. кабинетът ще отпусне допълнителни средства в размер на 1.3 милиона лева за Рилската света обител. Между другото, мярката 60/40 работи добре и в манастирите“, уточни премиерът. 600 хиляди лева от средствата ще отидат за ремонт и изографисване на обителта.

Църквите и манастирите ще могат да кандидатстват за още 14 милиона евро по програми за реставрация, на практика 33 църкви и 84 манастира вече са разплатени по предишната програма, допълни министърът на земеделието Десислава Танева.

На заседанието си днес министрите одобриха и отпускане на още 200 хиляди лева за Бачковския манастир, за Троянския – 200 хил., за манастира в Кръстова гора – 300 хиляди лева. „Това е нашият Атон, а основната църква там едното й крило е почти разрушено“, допълни премиерът.

Министрите отпуснаха и още 500 хиляди лева за църквата в двора на Духовната академия, която е с множество течове, а в нея освен богомолци, има и множество студенти, които провеждат занятия. Наесен кабинетът ще отпусне още 400 хиляди лева за ремонта й, допълни Борисов.

Още 15 милиона лева дава държавата на Столична община за училища и детски градини.

„Когато аз станах кмет, 40 детски градини бяха реституирани на най-хубавите места в София, и тези псевдодемократи сега бяха синьо-червената мъгла в София преди – те ги разпродадоха тези градини. Оттогава досега над 100 нови детски градини са направени. Тази памет трябва да се пази, не може 20-годишни политици да се обявяват за наша алтернатива, те са се родили вчера, а партиите им от години разграбват София“, възмути се премиерът. /БГНЕС