След 2,5 години Западният парк е готов…, но не съвсем

Западният парк, чийто краен срок на ремонт беше удължаван няколко пъти, е готов..., но не съвсем. Все още текат довършителни работи по алеите, включващи както настилките, така и сглобяването на пейките, укрепването на плочките по капаците на шахти, около линейния отводнител, който се намира в началото на централната алея откъм „Сливница“, има пропаднали паветата, същото е и около новия фонтан. Това видя екип на БГНЕС, който в неделния ден се разходи из парка.

Въпреки че паркът не е готов напълно, той е пълен с хора и те одобряват ремонта и новата му визия.

„Израснал съм тук, карам колело, спортувам, минавам често и 3 години нямахме парк. Писах жалби до общината. Липсваше. Сега е хубаво, че има алеи, но трябва да го дооправят и най-вече да се пази“, заяви Ивайло Грънчаров и добави, че е необходимо паркът да бъде охраняван, за да се предотвратят вандалските прояви.

Според него съществен пропуск в ремонта е липсата на изградени паркинги откъм входовете на парка.

От 60 години по алеите се разхожда и Валентина Георгиева, която е убедена, че сега той е по-хубав отпреди. Тя сподели, че преди демокрацията Западният парк е бил хубав, но с идването на новата политическа система той беше запуснат, а сега се възражда.

„Западният парк определено е много по-добър отпреди, защото има много нови неща. Алеите са нови. Всичко е подредено. Има хубави детски кътчета“, каза Валентина Георгиева, която се надява напролет да има и повече цветя.

Други хора споделиха пред екипа ни, че достъпът до парка откъм кв. „Западен парк“ е по кална алея и искат тя да бъде асфалтирана или да бъдат поставени плочи, така че хората, решили да се разходят да не го правят с кални обувки.

Екипът ни видя още, че чешма има само на едно място и то извън парка, както и, че липсва обществена тоалетна, която на такова място е задължителна.

БГНЕС припомня, че паркът беше затворен за ремонт през април 2018 г. и първоначално трябваше да бъде готов през юни 2019 г., но заради сгрешен проект, забавени доставки на материали, неподходящи климатични условия, ремонтът му се проточи и крайната дата за пълното му завършване вече е 3 март 2021 г. /БГНЕС