След 31 години, Hopman Cup отпада от календара на ATP

Смесената отборна надпревара Hopman Cup в Пърт отпада от календара на ATP и ще бъде заменена с ATP World Team Cup, съобщиха официални лица. Два от трите града, които ще приемат новата отборна надпревара за мъже – Сидни и Бризбейн вече бяха оповестени, а Пърт бе потвърден за третия австралийски град. Това означава, че популярният Hopman Cup, спечелен тази година от швейцарската двойка Роджър Федерер и Белинда Бенчич, трябваше да отстъпи.

Президентът на Тенис Австралия Крейг Тили заяви, че мъжете подкрепят на 100% ATP Cup.

„Докато мнозина могат да гледат на тази промяна сякаш сме загубили нещо, ние по-скоро печелим нещо“, заяви президентът на Tennis Australia Крейг Тили. „Това глобално събитие, което ще бъде излъчено във всяка страна в света, ще покаже на хората колко прекрасен град е Пърт. С ATP Cup ще стартира световния тенис сезон при мъжете – това е тяхна надпревара и означава много за тях, те я подкрепят на 100%“, добави той. Основателят на Hopman Cup и бивш тенисист Пол Макнеймий сподели за ABC, че това е тъжен ден. „Нищо не може да замени Hopman Cup в Пърт, затова аз съм тъжен и загрижен едновременно относно това какво предстои за турнира в бъдеще“, добави той. Международната тенис федерация заяви, че иска да запази смесения отборен формат и, че е получила запитвания за домакинство на Hopman Cup от страна на градове по света. „Ние сме в разговори с потенциални партньори къде и кога този турнир да се проведе отново“ заяви президентът на ITF Дейвид Хагърти. „Ще запазим Hopman Cup жив и очакваме с нетърпение следващите успешни издания на това уникално състезание“, завърши той. БГНЕС припомня, че Асоциацията на професионалните тенисисти, която ръководи мъжкия тенис, гласува в Лондон по-рано през годината да награди новият турнир ATP Cup, който ще носи 750 точки за световната ранглиста, на Австралия. Той ще се провежда всяка година в рамките на 10 дни – като дебютното му издание ще бъде между 3-13 януари 2020 и ще бъде подготовка за първия турнир от Големия шлем в Австралия. Сидни ще бъде домакин на надпреварата с 24 отбора, като Бризбейн и Пърт ще приемат срещите от груповата фаза, а нациите ще бъдат разпределени в шест групи от по четири. Осем отбора ще продължат към елиминациите. Всеки отбор ще бъде от по максимум петима играчи, като двубоите ще противопоставят два мача на сингъл и един на двойки, и играч, определен от световната ранглиста на ATP. Все още не е ясно кои страни ще играят в градовете-домакини.

„Знаем, че ATP Cup ще осигури един чудесен начин за старт на сезона – събирайки най-добрите в света в отборна надпревара, който се вмества в графика, осигурява голям брой точки за ранглистата и се свързва по отличен начин с предстоящия Аустрелиън Оупън“, заяви президентът на ATP Крис Кермоуд. През годините Hopman Cup, наименован след австралийската легенда Хари Хопман, се утвърди като изключително популярен формат и привлече много от най-големите имена в тениса. Федерер има рекордните три титли и тази година се изправи срещу Серина Уилямс в смесени двойки, когато Швейцария се изправи срещу САЩ. По онова време, Уилямс сподели, че ще бъде „разочароващо“, ако надпреварата отпадне от календара, а Федерер нарече надпреварата „невероятна“. Отпадането на Hopman Cup означава и, че няма да има повече женски тенис в Пърт, въпреки че Тили каза, че е в „задълбочени разговори“ с Женската тенис асоциация за провеждането на турнир там, макар и не от 2020. Сидни също загуби своя женски турнир от календара през януари, но нова надпревара за мъже и жени в Аделаида бе обявена, а турнирът в Бризбейн при жените остава част от програмата на WTA. /БГНЕС

Категории: