След 3425 дни Ботев се завръща на „Колежа“ с мач срещу Левски

28-ият кръг на Първа лига продължава днес с нови три мача. От 15:00 часа Локомотив София посреща Хебър в квартал „Надежда“. Малко по-късно Арда е домакин на Ботев Враца от 17:30 часа, а гвоздеят в програмата е сблъсъкът между Ботев Пд и Левски с начален час 20:00.

Безспорно най-интригуващият от трите двубоя в събота ще бъде в Пловдив, където след 3425 дни Ботев ще се завърне в дома си – стадион „Христо Ботев“, с домакинство на Левски. Мачът на „Колежа“ ще се играе пред препълнени трибуни, като се очакват около 18 000 привърженици. Последната среща на съоръжението между двата тима завърши при победа на Ботев с 2:1 – тогава бившият футболист на „канарчетата“ Тодор Неделев се разписа на два пъти, а голът за „сините“ бе дело на Гари Родригес. Левски има осезаемо предимство в преките мачове – статистиката сочи 42 победи за пловдивчани, при 23 равенства и цели 80 успеха за столичани в 145 срещи в елита.

„Сините“ записаха равенство и успех след назначаването на временния старши треньор Елин Топузаков. Топчо замени Станимир Стоилов на поста и направи нулево равенство с ЦСКА във Вечното дерби, а след това постигна късна победа над Берое с 1:0. Тимът е на пето място с 48 точки, колкото има и четвъртият Черно море, който обаче е с по-добри показатели в преките срещи. Ботев няма победа в три поредни мача за първенство и е на десетата позиция с 29 пункта, на пет пред 11-ия и 12-ия съответно в таблицата Ботев Враца и Берое.

По-рано през деня, на стадиона в квартал „Надежда“ Локомотив София приема Хебър. Играчите на Станислав Генчев не влизат в срещата в добро настроение, след като загубиха през седмицата първия си полуфинален сблъсък от турнира за Купата на България от ЦСКА 1948 с 2:3. Тимът е девети в класирането с 37 точки, като трудно ще попадне в шестицата. Шансът на отбора за попадане в евротурнирите догодина минава през триумф за Купата на страната или успех при евентуално достигане на бараж в Лигата. Хебър е в поредица от шест поредни мача без победа в Първа лига, в които записа пет загуби. Отборът все още търси първи успех под ръководството на Любослав Пенев, като заема предпоследната позиция със 17 пункта.

В последния мач от съботната програма, Арда посреща Ботев Враца в Кърджали. Възпитаниците на Александър Тунчев се реваншираха за неприятния обрат от шампиона Лудогорец и надвиха Хебър с минималното 1:0 в Пазарджик. Съставът е осми в подреждането с 39 точки, като ще разчита на добро стечение на обстоятелствата и попадане в баража за място в Европа догодина. Ботев Враца е 11-и с 24 пункта, на пет от десетия Ботев Пд, като ще гони победата в търсене на доближаване до въпросната позиция. Играчите на Даниел Моралес обаче нямат успех в последните си пет мача в шампионата.

Програмата на мачовете от 28-ия кръг на Първа лига

Петък

Септември София – Славия 1:2

Локомотив Пд - Спартак Варна 3:1

Събота

15:00 ч, Локомотив София - Хебър

17:30 ч, Арда - Ботев Враца

20:00 ч, Ботев Пловдив - Левски

Неделя

15:15 ч, Берое - Пирин Благоевград

17:45 ч, Черно море Варна - ФК ЦСКА 1948

20:15 ч, ЦСКА - Лудогорец. /БГНЕС