След Брекзит новите паспорти във Великобритания връщат синия си цвят

Борис Джонсън разкри дългоочаквания нов британски паспорт след Брекзит, който след 30-годишна пауза отново ще бъде син на цвят и ще се издава от следващия месец, пише "Дейли мейл".

Премиер-министърът бе фотографиран да държи новия документ за пътуване при полет до Нюкасъл в деня, в който Великобритания напусна ЕС, а снимката бе разпространена от Даунинг Стрийт.

Сините паспорти ще започнат да се издават в края на март, но паспортите в цвят бордо ще се използват приоритетно, докато се освободят от тях.

От създаването на дизайна им през 1920 година, британските паспорти бяха тъмносини до 1988 г., когато цвета им бе променен в бордо, в съответствие с повечето паспорти на ЕС.

Завръщането към тъмносиньото бе обявено преди две години от тогавашния министър на имиграцията Брандън Люис, който каза, че хората искат да "видят, че нещата са различни" след референдума за напускане на Европейския съюз.

Привържениците на Брекзит подкрепиха решението на Люис да въведе отново сини паспорти - и те станаха символ на кампанията „Напусни ЕС!“.

Документите за пътуване бяха възхвалявани от членове на Европейската изследователска група, включително и от лидера на Камарата на общините Джейкъб Рийс-Мог.

По-рано, Борис Джонсън, показа чисто новия си син паспорт, по време на парти, празнувайки историческия момент, в който Великобритания напусна ЕС. Бизнес секретарят Андреа Лийдсъм публикува в Туитър снимка на Джонсън, представящ новия си документ за пътуване на бившия депутат от лейбъристите и привърженик на Брекзит, Гизела Стюарт.

Вътрешният секретар Прити Пател каза: „Напускането на Европейския съюз ни даде уникална възможност да възстановим националната си идентичност и да начертаем нов път в света. Връщайки емблематичния синьо-златист дизайн на британският паспорт, той отново ще бъде преплетен с нашата идентичност и нямам търпение да пътувам с такъв. “

Но имаше и недоволство, след като договорът за изработване на британски пътни документи след Брекзит бе даден на френско-холандска фирма.

Решението означаваше, че базираната в Гейтсхед фирма De La Rue, която ги изработваше преди, понесе загуби от договора, а 170 работни места бяха закрити.

Британците, които биха искали да подновят паспортите си преди лятото, може да пропуснат възможността да получат син, тъй като първо трябва да се използват старите такива на Европейския съюз.

Властите твърдят, че печатащите машини ще трябва да бъдат коригирани, за да печатат паспортите след Брекзит, което ще бъде постепенен процес. Но те се надяват, че до средата на 2020 г. всички нови паспорти ще бъдат сини.

Но тези, които гласуваха за Брекзит и силно желаят да получат, колкото се може по-скоро нов паспорт, ще трябва да изчакат да подновят паспортите си до следващата година, ако искат да се уверят, че ще получат син.

Паспортите, които все още са в срок, ще останат в сила до изтичането на срока на валидност. На тези които решат да пътуват след 1 януари 2021 г., обаче може да се наложи да подновят британския си паспорт по-рано. / БГНЕС