След часове спорове: Комисия за „Росенец“ ще има

Комисия за „Росенец“ в този парламент ще има, решиха депутатите след близо два часа спорове и дебати по темата, предаде репортер на БГНЕС.

Предложението за нея бе на „Демократична България“, чийто лидер Христо Иванов дебаркира миналото лято с гумена лодка край летните сараи на Ахмед Доган, недопуснат на плажа от гардове на НСО, които пък предизвикаха скандал с поругания от тях български национален флаг. Задачата на комисията ще бъде да провери има ли незаконосъобразни действия и бездействия на компетентните органи на територията на Лесопарк „Росенец“, намиращ се в района на нос „Чукалята“ край Бургас.

Според съпредседателя на ДБ създаването на комисията не е просто заяждане с почетния председател на ДПС, който, смята депутатът, „се е оттеглил в една „скромна“ виличка и гледа биокраставици“. „Не може да има частна собственост в морето, това е забележително постижение на паралелната власт“, посочи още Христо Иванов от парламентарната трибуна, който определи мястото като „анклав в българския законов суверенитет“.

От ДПС обаче поискаха обхватът на комисията да бъде разширен и тя да направи проверка и на защитената територия на полуостров „Буджака“, намираща се в териториалния обхват на Созопол, където собственик на къща е Иво Прокопиев. Искането обаче беше отхвърлено.

„Ние сме за разкриването на факти и обстоятелства, но сме против лицемерието“, посочи депутатът Йордан Цонев, според когото, ако бъде проверен само единият казус, това би било проява на двойни стандарти.

„Опитът с процедурни хватки да се убие едно решение“, бе отговорът на Христо Иванов. Последва истинска каскада от реплики и дуплики, в които депутатите буквално се замеряха с обвинения, припомняйки си различни факти от близкото и по-далечното политическо минало на страната.

В крайна сметка комисията беше създадена и тя ще включва в състава си по двама депутати от всяка парламентарна група. Оглавява я Калоян Янков от ДБ. /БГНЕС