След COVID-19: туристите се завръщат в Рим

Италия! Страната на темперамента, вкусната паста и ненадминатото „Джелато“ – традиционния неповторим италиански сладолед.

Италия – символ на историята - със запазилия спомена за зрелищни битки Колизеум, музиката – с неотразимата неокласическа „Ла скала“, близостта между хората - със събиращата в миналото тълпи от седнали на раздумка хора от цял свят „Пиаца ди Спаня“ (Площад „Испания“, известен като „испанските стъпала“).

Италия е една от петте световни туристически дестинации заради топлия средиземноморски климат, красивата природа, живописното крайбрежие, бистрите езера, великолепните планински масиви с чудесните ски курорти и невероятното богатство и исторически и архитектурни забележителности и музеи. Годишно над 40 млн. туристи от цял свят посещават страната. Има над 100 000 археологически паметници от римската епоха. Италия е родно място на учени, писатели, архитекти и художници, творили в епохата на Ренесанса.

И сякаш като гавра срещу опита за съхранение на историята и човешкото творение на изкуство, Италия бе една от страните, най-жестоко покосени от COVID-19, прогонил задълго туристите и спрял социалния и обществен живот на италианците, толкова влюбени в общуването и забавленията. От началото на пандемията в Италия броят на заразените е надхвърлил 3,8 милиона души, от които почти 116 000 са починали и 3,2 милиона са се възстановили.

Някога радващата се на тълпи от туристи, столицата Рим бе потопена в тъга от обзелата я самота и безлюдие, предаде репортерът на БГНЕС от вечния град.

Но днес Рим се събужда за живот - постепенно и обнадеждаващо. Пандемията нанесе своите поражения върху туристическия поток, но дори и с намалени цифри, столицата се готви отново да посрещне техния глъч и да задоволи жаждата им за приключения.

„Светът иска да пътува до Италия, пандемията ни принуди да затворим, но Италия е готова да приветства отново света”, каза Марио Драги и изрази увереност, че туризмът в страната ще се възвърне по-силен от преди.

Като цяло в Рим все още остават множество ограничения, като например носене на маски навсякъде из града, работа на заведенията до 23:00 часа (с малки изключения, когато собствениците решат да изчакат гостите си да се нахранят дори и след комендантския час, какво да се прави – прочутото италианско гостоприемство!), забрана за посещение на някои туристически обекти.

Но много от забележителностите вече са достъпни за напиращите туристи и вдъхновена от красотата и уникалността на италианските архитектурни творения, агенция БГНЕС припомня някои от туристическите атракции на Рим. До каква степен можем да им се насладим и какво промени пандемията по отношение на тях, разказва от място репортер на БГНЕС.

Фонтанът „Ди Треви“

Това е едно от местата, които като че ли най-много жадуват да забравят пандемията, тъй като около него вече е пълно с местни и чуждестранни граждани. Хора се тълпят и се наслаждават на изумителните скулптури ежедневно.

Той се намира в центъра на Рим и определено очарова всеки, който застава пред него с величествената си красота и блясък.

На италиански терминът "Треви" означава „три начина“, което описва кръстовището на 3-те улици, които свързва фонтанът.

Πpeз 19-ти вeĸ xopaтa ca вяpвaли, чe ĸoйтo пиe вoдa oт фoнтaнa, щe ce въpнe в Pим. Kъм днeшнa дaтa ниĸoй нe ce oпитвa дa гo пpaви, въпpeĸи, чe в дecния ъгъл вoдaтa e питeйнa.

Че е подходяща за къпане също вярват някои туристи, като например двама британци, които година преди пандемията бяха арестувани, правейки дневната си баня именно в него, предизвиквайки атракция със събличането си почти голи.

Традицията за хвърляне на монети за късмет също се връща с отдалечаването на пандемията. Малцина обаче знаят откъде идва тази традиция. Toвa e билo пpaĸтиĸa нa дpeвнитe pимляни, ĸoитo xвъpляли мoнeти в peĸи и eзepa, зa дa ycпoĸoят бoгoвeтe и дa получат помощ от тях дa ce въpнaт бeзoпacнo вĸъщи. Около 3000 евро се събират всеки ден от фонтана. За монетите се знае, че се събират всяка вечер и се даряват за благотворителност.

Има само един помрачаващ настроението факт – ако си купиш сладолед от близките сладкарници, не можеш да си го хапваш, наслаждавайки се на освежаващите водни струи на „Ди Треви“. Забелязвани са множество посетители, криещи се в съседните малки улички със сладолед в ръка, заради забраната на властите за него в близост до фонтана.

„Пиаца ди Спаня“

Това е един от най-известните площади в Рим. Той дължи името си на Палацо ди Спаня, седалище на посолството на Испания в Светия престол.

Внушителното стълбище със 138 стъпала е открито от Папа Бенедикт XIII през 1725 г. Разкошното, аристократично стълбище, на върха на права поредица от улици, водещи надолу към Тибър, е проектирано така, че сценичните ефекти да се увеличават все повече и повече, докато се приближавате към него.

Наоколо са красиви сгради от 18 век около него. През пролетта тук се провеждат изложби на цветя, а през зимните месеци - театрални представления. Площадът получава необичайното чуждо име от двореца на Испания, разположен до него (Палацо ди Спаня), бившата резиденция на испанския посланик във Ватикана, а сега испанското посолство.

Площад „Испания“ е един от символите на Рим. Стълбището е между него и площад „Тринита дей Монти“ (с едноименната църква). През зимата широките стъпала се превръщат в сцена за коледни сцени. През лятото се провеждат представления от Haute couture (или "Alta moda" на италиански). В миналото площад „Испания“ винаги е бил претъпкан. Туристите си купуваха сладолед, сядаха на стълбите, хапваха и се наслаждаваха на красивата гледка.

През 2019 година обаче бе въведена забрана за сядане и консумиране на храна и напитки на стъпалата, като глобата може да достигне до 400 евро. Изхвърлените дъвки от туристите и от разлятото вино и кафе по стъпалата изглежда изчерпаха търпението на властите.

Но дори и без това ограничение, „Пиаца ди Спаня“ днес е безлюдна и около стъпалата не се виждат никакви туристи, отбелязва със съжаление репортерът на агенцията. Това е едно от местата, за които Рим изглежда ще тъгува още дълго, преди да бъде огласен отново от италианска и чуждестранна реч.

Дворецът „Квиринал“

Той се намира на красивия площад „Квиринал“ на най-високия от седемте римски хълма – Квиринал. Това е шестият по големина дворец в света. Сградата е построена в годините 1573–1585 като лятна папска резиденция, по времето на папа Григорий XIII. Дворецът „Квиринал“ е резиденция на папите до 1870 година. След това е официална резиденция на краля на Италия. А от 1946 година е официалната резиденция на президента на република Италия и е един от символите на италианската държавата. Сградата е много красива и в нея има много произведения на изкуството, гоблени и стенописи. Всяка неделя пред Двореца Квиринал можете да наблюдавате смяната на караула. Макар и не толкова известна като смяната на караула в Лондон, струва си да видите церемонията.

Дворецът е свързан и с българската история. Там са родени Мария Луиза – съпругата на княз/цар Фердинанд, както и царица Йоана, съпруга на цар Борис III.

Така дворецът се превръща едновременно в символ на българската и италианската държавност.

И тъй като Рим примамва все повече следпандемични туристи, нека напомним на какво се дължи, освен на архитектурата и историческото наследство, част от магията на Италия. А това е разнообразната италианска кухня, която включва стотици местни ястия, над 50 вида сирена и висококачествени вина. Почти навсякъде по света се готви италианска паста и се поднася лимончело, но сготвената на италианска територия полусурова типична италианска паста с разнообразие от десетки видове сос, както и неповторимия вкус на традиционния италиански десерт „Маскарпоне“, не бива да се изпускат за нищо на света, щом веднъж стъпите в Рим. /БГНЕС