След европейския триумф на дамите в бокса: Целта е три олимпийски квоти

„Женският тим има шанс поне за три квоти за Париж 2024 – на 50 кг, 54 кг и 57 кг“, заяви днес треньорът на олимпийската ни шампионка от Токио Стойка Кръстева Борислав Георгиев на пресконференция в пресклуб „България“. Нежната половина на родния бокс триумфира на Европейското първенство в Будва, Черна гора – златен, два сребърни и бронзов медал плюс трето място в отборното класиране.

„Благодаря от сърце на момичетата, те извършиха подвиг С тези момичета мога да чакам до Олимпиадата в Лос Анджелис 2028!“, възкликна главният треньор на националния ни отбор за жени Ангел Ангелов.

Севда Асенова завоюва трета титла на Стария континент на 48 кг, като по-рано тази година се пребори за бронзовото отличие на Световното първенство в Турция. „Това е най-успешната ми година“, сподели днес усмихнатата русенка, която се чуди как с напредването на възрастта става все по-добра.

Вицешампионката Венелина Поптолева на 52 кг спечели първия си медал при жените, също със сребро се окичи Светлана Каменова на 57 кг. Станимира Петрова на 54 кг спечели бронза, въпреки че игра през цялото време с температура на европейския ринг, стана ясно от думите на личния й треньор Петър Лесов. Той изрази тревога за здравословното състояние на своята състезателка, тъй като бившата ни световна и трикратна европейска шампионка беше болна и непосредствено преди международния турнир Балкан в началото на октомври, което й попречи да участва в надпреварата. Предстоят медицински изследвания на Станимира, сподели още олимпийският шампион от Москва 1980 П. Лесов. Златислава Чуканова на 50 кг и Габриела Димитрова на 60 кг се класираха съответно на 5-о и 9-о място, но също имаха шанс да стигнат до отличията.

Българките на ринга в Будва вдигнаха и Купата за трето място в отборното класиране, изпреварени само от Ирландия и Украйна. „Успехът е огромен, като се има предвид, че играхме с половин отбор . Зад нас останаха нации като Италия, Франция, Англия, Турция и др“., подчерта Б. Георгиев. „Сигурен съм, че момичетата ни ще вземат поне три олимпийски квоти“, изтъкна още веднъж треньорът на Севда Асенова, Венелина Поптолева и Светлана Каменова. Конкуренцията в самия национален отбор ще бъде голяма, тъй като изявените състезателки са в ниските категории.

През следващата 2023 г има една възможност за осигуряване на олимпийски квоти и това са Европейските игри в Полша. Останалите квалификации са през 2024 г, напомни президентът на БФ Бокс Красимир Инински. Той благодари на всички състезателки и треньори, като същевременно изрази категорично мнение, че триумфът в Будва остава зад гърба им и е време да се залавят за работа. „Аз ще се погрижа всичко необходимо да им бъде обезпечено“, обеща шефът на бокса, който вече повече от едно десетилетие ръководи един от най-успешните спортове у нас.

Първото голямо изпитание за националните състезатели и при мъжете и при жените е Купа „Странджа“ в началото на годината, която е като Световно първенство, напомни Инински. /БГНЕС