След консултациите Радев-ГЕРБ-СДС: Няма дата за връчване на първия мандат, ГЕРБ готови с кабинет от експерти

Победата ви на изборите е огромна отговорност, защото страната ни е в тежка политическа и социално-икономическа криза. Към първия мандатоносител се гледа с голяма надежда за съставяне на правителство, което може да поеме отговорност. Всеки ден виждаме декларации, проекти за решение, председателят от Вашата партия, определя важния дневен ред. Всички те са изключително важни за страната. Връщането на доверието в българския парламент зависи от това как той ще определи приоритетите си и как ще отговори на очакванията на българските граждани.

Това каза президентът Румен Радев при старта на консултациите с ГЕРБ-СДС за съставяне на правителство, предаде репортер на БГНЕС. На срещата присъстват шефът на ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова, Костадин Ангелов, Томислав Дончев, Даниел Митов, Деница Сачева, и Делян Добрев.

Държавният глава настоя, че очаква партиите в парламента да поемат отговорността си и да не се допуска грешката от последния парламент, когато по думите му въпросът за властта обсебил цялата дейност на Народното събрание.

Важно е и вашето отношение към бюджета - дали той ще избегне неизбежния предизборен елемент, и дали той ще даде възможност за изпълняване на приоритетите. Или ще отидем на 3% дефицит, или на 6.6% в пълно нарушение на Маастрихтските критерии, коментира Радев.

Вие сте сред партиите, които определиха конкретни антикризисни приоритети, интересно е как ще се реализират те. И разбира се, вашите предложения за решение за възлагане на МС за предоставяне на въоръжение и военна техника на Украйна от страна на българската армия, обърна се президентът към представителите на ГЕРБ. Интересно е как ще успеете да изпълните тези приоритети, попита Радев и напомни, че приемането на еврото не може да се случи от управител на БНБ с изтекъл мандат.

Гражданите следва да разчитат в управлението да има хора, които могат да носят отговорност. Разбирайки своята отговорност, сме тук за да проведем тази консултация по въпросите, които поставихте за бюджета, ПВУ, кризите, модернизацията на армията. Това заяви председателят на ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова по време на консултациите с президента.

Всеки от нашата ПГ може предложи решения, свързани със законодателната дейност. Полагаме всички усилия, за да имат работещо НС, трудно беше в тези три дни, в които избирахме председател и ние, и останалите ПГ положихме редица усилия. Вече НС функционира, днес има дълъг дебат, който продължава по ПВУ. Проектът на решение сме внесли, свързан с всички закони, които НС трябва да приеме, така че да се реализират целите на ПВУ и най-вече финансовите приходи от това, каза Атанасова.

Едно от основните предизвикателства ще е зимата, доходите на гражданите, заявките от някои политически сили, че този дебат за евентуален бюджет 2023 може да се превърне в сватбарско наддаване, в контекста на това, че може отново да има предсрочни избори, е тема за сериозен дебат. Само държавническата апозиция на всички политически сили може да не ни изправя пред следващо предизвикателство на следващ етап, добави Атанасова.

За модернизацията на армията сме внесли проект на решение, приветстваме проекта за придобиване на нови 8 бойни самолета F-16 Block 70 и тук служебното правителство категорично ще получи нашата подкрепа. Надявам се в следващите дни да сформираме парламентарните комисии, уточни Атанасова.

Делян Добрев представи 7 антикризисни мерки, които ГЕРБ ще внесе за дискусии в НС. "За първи път от началото на годината служебният кабинет проведе търг за покупка на газ. Отстъпките, които се постигнаха, са далеч по-добри от предходните договори за доставка на газ. От първи януари ще искаме нова тръжна процедура за доставка на газ, защото това ще снижи цената на горивото. Имаме и проекторешение за ускорено влизане в Еврозоната при спазване на срока от 1 януари 2024 г. Не вярвам в рамките на този мандат да бъде избран нов управител на БНБ", допълни Добрев.

Бих наблегнал на темата военнотехническа подкрепа за Украйна, коментира и Даниел Митов от ГЕРБ. Правителството трябва да знае какво иска, това трябваше да започне отдавна. България не се възприема за силен член на евроатлантическата общност, за съжаление. Тепърва трябва да си говорим да се поставят определени цели за модернизацията на армията и през възможността да се окаже военно техническа помощ за Украйна да се модернизират и нашите способности, каза Митов.

Радев коментира, че не знае защо Митов мисли, че България е слаб член на НАТО. Дали сме силен или слаб член зависи от нашия отбранителен капацитет. За 10 години какво внесохте за Българската армия, за да изнасяте сега, трябва да си отговорите на този въпрос. За да раздаваш трябва да се дава. България закъсня най-малко с 15 г. с нейната модернизация на въоръжените сили, заяви Радев. Мой ангажимент е да не допусна намаляване на отбранителния капацитет на България, защото виждаме каква е средата за сигурност на Балканите също. Виждаме какви са рисковете и всяка стъпка в посока отслабване, запознайте се със законодателството на Румъния, която казва, че не може да предоставя тежко въоръжение преди да са го заменили с нови модернизирани образци, посочи Радев.

Наясно сме, че България трябва да обнови отбранителните си способности, няма да вземаме необмислени решения и несъгласувани с МО и всички институции, които се занимават, уточни от своя страна Даниел Митов. Първо трябва да се направи преглед и да се започнат разговори със съюзниците за това какво е възможно и как е възможно модернизиране, каза Митов. Ако имахме самолетите, нямаме ги, ако имахме новите кораби, нямаме ги, бойните машини, 3D радарите, ракетни комплекси, системите за обмен на информация, ако имахме новите разузнавателни системи, можехме да мислим по друг начин, в момента нищо от това няма, добави още Радев.

Томислав Дончев пък обърна внимание на темата за Бюджет 2023. "Хипотезата, където НС във фактически предизборна ситуация гледа проектобюджет 2023, има всички шансове да се превърне в перфектна буря. Затова най-безопасният вариант е технологията удължаваме на бюджета за 2022 година при разговори с МФ дали до месец април, или месец май. Другият вариант е рисков и нелогичен от политическа гледна точка. Възможности за сформиране на правителство в рамките на 48 НС фактически има. Проблемът е, че политическият егоизъм е взел връх. За нас възможният форма е обединение около общи цели и принципи – не аритметически мнозинства, към момента от всички разговори, които са водени не мога да отговаря положително, че има потенциал за сформиране на мнозинство, което стои зад общи цели. Сигурно е едно – ние ще положим всички усилия, най-тежката отговорност е наша – до границата на самосъхранението, разбира се не обезличавайки се. В същото време, парламентарното време трябва да бъде използвано по най-добрия начин, независимо колко дълъг е животът на 48-ото НС", допълни Дончев. При мобилизация на всички източници на финансиране, ние дори няма нужда основната ни тема в парламента да е с какви пари да финансираме капиталовата програма. Инфлацията и рецесията до голяма степен могат да бъдат излекувани с публични инвестиции. По отношение на БНБ, съгласен съм с констатацията Ви. В българското общество има консенсус, макар и крехък, по темата за еврозоната, коментира още Дончев.

Все още има възможности за разговори по определени приоритети. Няколкократно призовахме останалите политически партии да видят рисковете пред държавата, ако се стигне до нови избори. Очевидно без първата политическа сила много трудно би се сформирал кабинет, заяви Десислава Атанасова. Очевидно е, че дори ползването на Контактната група (с Росен Плевнелиев и Соломон Паси - бел. ред.) не срещна нито разбиране, нито държавническо разбиране и те (партиите, отказали да участват - бел. ред.) смятат, че по-голям шанс има друга политическа сила. В този смисъл, всичко, което заявихме - като възможни приоритети, като търсене на мнозинство по определени теми, все още стои на масата. Призоваваме останалите ПГ да помислят, заяви Атанасова. Ако не получим какъвто и да е знак, че ще се търси решаване на кризите с отговорност, то ние за пореден път ще демонстриране не само самочувствие, но имаме експерти, които може да предложим за кабинет, каза председателят на ПГ на ГЕРБ. Тя съобщи, че президентът Радев не ги е информирал кога ще бъде връчен проучвателния мандат за формиране на правителство. Той следва конституцията, ще проведе консултации с останалите сили, заключи Десислава Атанасова./БГНЕС