След развода с консерваторите на Орбан му предлагат брак отдясно

Дългосрочният политически "семеен конфликт" съвсем очаквано завърши с "развод": партия "Фидес - Унгарски граждански съюз" на унгарския премиер Виктор Орбан напусна фракцията на консервативната Европейска народна партия (ЕНП) в Европейския парламент.

В гневно писмо до лидера на фракцията Манфред Вебер, германският депутат, представляващ баварския Християн-социален съюз в Европейския парламент, Орбан обяви незабавно оттегляне на дванадесет унгарски депутати от „Фидес“, която до момента наброява 187 парламентаристи. Дори без унгарците ЕНП ще остане най-голямата политическа сила в Европейския парламент. Тя изпреварва значително фракцията „Прогресивен алианс на социалистите и демократите“. Тази група, представляваща европейските социалистически партии, има 145 места.

Антиевропейска кампания в Унгария

От 2019 г. партията на Орбан, която има мнозинство в унгарския парламент, е в противоречие с християндемократите в Европа. Тогава ЕНП, която обединява християндемократическите партии в Европа, замрази членството на “Фидес“. Причината беше нарушаване от страна на унгарското ръководство на основните ценности на Европейския съюз, като върховенство на закона и свобода на медиите.

Възможно е личните атаки на Виктор Орбан срещу тогавашния председател на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер да са били от решаващо значение. Негови изображения са използвани по време на антиевропейската кампания в Унгария.

Окончателното излизане от ЕНП на „Фидес“ се очаква през юни, когато членовете на фракцията ще се срещнат лично на партийния конгрес. Тази стъпка се подкрепя от председателя на ЕНП, бившият шеф на Европейския съвет Доналд Туск, който от дълго време критикува унгарския премиер.

Орбан отправя сериозни обвинения

Виктор Орбан, който през последните години многократно атакува институциите на ЕС с десни популистки позиции, в писмото си до Вебер изрази разочарованието си, че фракцията на ЕНП е „враждебна към „Фидес“ и нейните избиратели“. Той твърди, че депутатите от „Фидес“ са принудени да напуснат поради "недемократични" пречки - но те ще продължат да представляват интересите на унгарския народ. Много е дразнещо, каза Орбан, че дейността на фракцията на ЕНП е парализирана от вътрешни раздори, докато пандемията от коронавируса продължава на европейския континент и лекарите се опитват да спасят животи.

Манфред Вебер изрази съжаление за оттеглянето на унгарските депутати от фракцията. „Това е тъжен ден“, каза той. Вебер обаче продължи, че ситуацията е изяснена и ЕНП вече може да се съсредоточи повече върху бъдещето. Германският политик смята, че „Фидес“ е напуснала фракцията, защото е далеч от принципите, заложени от отците-основатели на обединена Европа.

Вебер предприема решителни действия

По време на седемте си години начело на Християндемократите в Европейския парламент, Вебер неведнъж трябваше да се справя с провокации от Будапеща. Той се колеба дълго време, преди да се противопостави на Орбан. Чашата на търпението обаче преля от изявлението на Тамаш Дойч, член на „Фидес“, който в края на ноември по унгарска телевизия заяви, че Вебер използва езика на полицейска нацистка Германия когато изисква от Унгария да спазва принципите на върховенството на закона. Вебер нарече твърденията "напълно неприемливи", а 40 депутати призоваха Дойч да подаде оставка.

На 3 март 2021 г. ЕНП промени правилата за преустановяване на пълномощията, за да може да изключва от фракцията всички представители на партийна група, а не само един депутат. Това беше ясен сигнал за “Фидес“.

Виктор Орбан предвиди тази стъпка на ръководството на фракцията и отзова своите депутати по собствена инициатива. В писмо, изпратено до Вебер на 28 февруари, Орбан заплаши с такова развитие на събитията, но този път ръководителят на фракцията не бе впечатлен от шантажа.

Заплаха за европейската икономика

Според информация от източници, близки до фракцията на ЕНП, германският канцлер Ангела Меркел многократно е молила Вебер да не влошава ситуацията с „Фидес“. Ръководителят на германското правителство се нуждае от подкрепата на Виктор Орбан, особено миналата година, когато беше необходимо да се договори дългосрочния бюджет на ЕС, включително програмата за стимулиране на икономиката, засегната от пандемията от коронавируса. Бюджетът на ЕС трябваше да бъде приет с единодушие.

На свой ред Орбан в хода на бюджетните преговори многократно заплашваше да използва правото на вето, най-вече, за да предотврати, ако е възможно, проверка на спазването на принципите на правовата държава в Унгария. В крайна сметка Унгария подкрепи проектобюджета на ЕС за следващите седем години и той беше приет.

На срещата на върха на ЕС през декември 2020 г. обаче Виктор Орбан отново заплаши, че някои части от закона за бюджета на ЕС може да не бъдат ратифицирани от унгарския парламент. Не е ясно как оттеглянето от християндемократическата фракция сега ще се отрази на тактиката на унгарския премиер. Ако той изпълни заплахата си от декември, то създаването на фонда, който ще позволи на европейската икономика да се измъкне от рецесията възможно най-скоро след края на пандемията от коронавируса, може да бъде отложено за дълго време.

Европейските десни чакат „Фидес“

Дванадесет депутати от „Фидес“ в Европейския парламент сега ще трябва да търсят нова фракция. Те могат да се присъединят към национално-консервативната група „Европейски консерватори и реформисти“ (ECR), която например представлява полски депутати от управляващата партия „Право и справедливост“, или могат да се отклонят още по-надясно и да се присъединят към редиците на „Европейския съюз на народите и нациите "(ID), създаден от италианската "Лига" и германските девсни популисти от "Алтернатива за Германия"(AfD). Председателят на AfD, евродепутатът Йорг Мьотен вече обяви, че фракцията е готова да приеме депутатите от „Фидес“.

В ежедневната работа на Европейския парламент няма да има големи промени. Сега е необходимо да се провери дали „Фидес“ може да запази мястото си в парламентарния президиум и дали членството на депутатите в комисиите трябва да се промени, за да се запазят пропорциите между фракциите. /БГНЕС

---------------------------

Бернд Ригерт, Виталий Кропман за "Дойче Веле"

Категории: