След ротацията Денков ще е министър на образованието, пише в Програмата за управление на ПП-ДБ и ГЕРБ

След ротацията сегашният премиер Николай Денков трябва да стане министър на образованието и вицепремиер.

Това е записано в Програмата за управление на Република България юни 2023 г. – декември 2024 г., която е подписана и от ПП-ДБ, и от ГЕРБ, предаде репортер на БГНЕС.

"Програмата за управление на Република България (Управленската програма) за периода юни 2023 г. – декември 2024 г. е резултат от постигнато съгласие между коалиция

„Продължаваме промяната – Демократична България“ и коалиция „ГЕРБ-СДС“ . Като гаранция, че това правителство ще работи поне 18 месеца, ГЕРБ-СДС и „Продължаваме промяната“-„Демократична България“ се договориха кабинетът, подкрепен от двете парламентарни групи, да бъде ръководен от премиер и един вицепремиер, които да разменят постовете си девет месеца след гласуването на състава на Министерския съвет в Народното събрание.

В първия период управлението е поверено на акад. Николай Денков, номиниран за министър-председател от „Продължаваме промяната“-„Демократична България“.

През вторите девет месеца отговорността за правителството ще поеме г-жа Мария Габриел – номинация на ГЕРБ-СДС, която към момента е вицепремиер и министър на външните работи. След размяната акад. Николай Денков ще бъде заместник министърпредседател и министър на образованието и науката", е записано на страница 4 от документа.

БГНЕС припомня, че по-рано днес в "сглобката" между ПП-ДБ и ГЕРБ се появи напрежение, след като от ПП-ДБ заявиха, че държат след ротацията сегашният премиер Денков да бъде вицепремиер и министър на външните работи. Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов коментира, че партията му няма да прави повече компромиси, и припомни записаното в Програмата за управление, според която Денков трябва да е министър на образованието. /БГНЕС