След срещите при Терзиев: Консенсус за политики, след това избор на шеф на СОС

Без постигнат консенсус за шеф на СОС, но със заявка за търсене на обединение около общи политики. Това са резултатите след проведените днес срещи на кмета на София Васил Терзиев с БСП, „Възраждане“ и КОД, предаде репортер на БГНЕС.

ГЕРБ-СДС и ИТН отказаха да присъстват на срещите, но получиха отново покана за такава от кмета на София. „Важно е да търсим съгласие по политики, след това консенсус за шеф на СОС. Целта е добрите политики да бъдат подкрепяни без значение откъде идват, затова ще поканя отново на среща ГЕРБ и ИТН, за да търсим общите политики, да ги заложим в бюджета и след като се съгласим за тях да намерим и структурно решение на председател на СОС, комисии и всичко, което предстои“, каза Васил Терзиев.

Борис Бонев, издигнатият за шеф на СОС и настоящ общински съветник от групата на ПП-ДБ-СС също подкрепи Терзиев като уточни, че коалиция с ГЕРБ няма да се прави, но ако идеите са добри, ще бъдат възприети независимо откъде идват. „Това е подходът, върху който всички ще работим. Ще видим как ще протече заседанието в понеделник, но на срещите няма да повдигаме темата за шеф на СОС. Цел е да установим кои са пресечните точки на ниво политики”, коментира още Борис Бонев.

Ивайло Мирчев, депутат от групата на ПП-ДБ също присъства на срещите изрази надежда ГЕРБ да дойдат и да разговарят. „От нас се очаква лидерство, а не сръдни”, коментира Мирчев.

Първата среща на новия кмет на София бе с БСП. Георги Свиленски, председател на ПГ на БСП, заяви, че са представили проблемите на столицата, но консенсус около кандидатурата на Борис Бонев за шеф на СОС не е постигнат. “Представихме проблемите на столицата-да започне да функционира прозрачността на СОС, проблемите на крайните квартали, канализацията, общинската собственост и жилищното строителство. За постове и председатели на комисии не е станало дума”, подчерта Свиленски, след което обаче отбеляза важността от вземане на решение, защото предстоят важни задачи като бюджет, план сметката за чистота и решения в транспортната сфера.

Втори на срещата се появиха от „Възраждане“ в лицето на Деян Николов. “Изложихме нашите приоритети-спиране на презастрояването, подобряването на инфраструктурата, дигитализация, детски градини. Ясно заявихме, че от наша страна няма да има подкрепа за техния кандидат за шеф на СОС-Борис Бонев”, каза Деян Николов.

Третата проведена среща на новия кмет на София бе с общинския съветник от КОД Вили Лилков. Според него ключът за заработването на СОС е в първите две политически сили, ПП-ДБ-СС и ГЕРБ-СДС, а за шеф на СОС трябва да се тръгне в друга посока вместо към Борис Бонев. “Вече е гласувана кандидатурата на Борис Бонев за председател на СОС и сега трябва да се търси решение в друга посока. На срещата обсъдихме общите политики и поехме ангажимент да представим в най-скоро време конкретни предложения, които да влязат в бюджета. В СОС ще бъдем дясна опозиция”, каза Вили Лилков.

Общото от деня е едно - консенсус по политики трябва, а кандидатурата за шеф на СОС освен, че трябва да бъде различна от тази на Борис Бонев, то тя може и да изчака във времето. Тепърва ще видим обаче дали разговор между първите две сили в СОС, ПП-ДБ-СС и ГЕРБ-СДС, ще бъде осъществен и какви ще бъдат резултатите от него. /БГНЕС