Съливан: Има реален риск за разрастване на конфликта в Близкия изток

САЩ виждат "повишен риск" от разпространение на конфликта в Близкия изток, тъй като иранските пълномощници продължават да атакуват американските войски, разположени в региона, съобщи Си Ен Ен.

"Ние сме бдителни, тъй като наблюдаваме повишени заплахи срещу нашите сили в целия регион и повишен риск от разпространение на този конфликт в други части на региона. Правим всичко по силите си, за да възпрем и предотвратим това", заяви съветникът по националната сигурност на САЩ Джейк Съливан в предаването "Face the Nation" по CBS.

Миналата седмица САЩ извършиха въздушни удари, насочени срещу два обекта, свързани с подкрепяни от Иран милиции в Източна Сирия, след поредица от нападения с дронове и ракети срещу американските сили в региона.

По оценка на САЩ въздушните удари срещу съоръженията, свързани с Корпуса на гвардейците на ислямската революция на Иран и свързаните с него групировки, не са довели до жертви.

Запитан за американските удари по иранските пълномощници в региона, Съливан заяви по Ей Би Си: "Ако атаките продължат, ние ще отговорим и мисля, че иранците разбират нашето послание".

"Ние, разбира се, предприемаме всички необходими мерки, за да защитим нашите сили, да увеличим бдителността си и да работим с други държави в региона, за да се опитаме да предотвратим разрастването на този конфликт, който в момента е в Израел и Газа, в регионален конфликт", каза Съливан. "Но рискът е реален и затова бдителността е висока, а стъпките, които предприемаме, за да възпрем това и да го предотвратим, са сериозни, систематични и постоянни"./БГНЕС

Последвайте ни и в google news бутон