Съливан: Все още можем и ще предоставим помощ за Украйна

Съединените щати "могат и ще предоставят" допълнителна военна помощ на Украйна, заяви съветникът по националната сигурност на САЩ Джейк Съливан по време на посещението си в централата на НАТО.

"Няма алтернатива на това Съединените щати да се включат и да предоставят ресурси, които да позволят на Украйна да разполага с артилерия, системи за противовъздушна отбрана и други способности, от които се нуждае", заяви Съливан на пресконференция заедно с ръководителя на НАТО Йенс Столтенберг.

"Времето е от съществено значение", каза той и добави: "Ще останем фокусирани върху това и вярваме, че все още можем и ще го постигнем."

Столтенберг затвърди посланието, като каза: "Изключително важно е Конгресът на Съединените щати да постигне съгласие за продължаване на подкрепата за Украйна в близко бъдеще."

"Разчитам на всички съюзници да поддържат ангажимента си", каза той.

„С отделянето на малка част от нашия военен бюджет подпомагаме Украйна да унищожи съществена част от руските бойни способности“, допълни Столтенберг.

Думите им в подкрепа на Киев, отправени в централата на НАТО в Брюксел по време на посещението на Съливан, идват в момент, когато републиканците в Конгреса на САЩ блокират законопроект за подновяване на американското финансиране за Украйна.

Републиканците, които се подготвят за президентските избори в САЩ през ноември, обвързаха приемането на закона с ограничаване на имиграцията.

Президентът Джо Байдън обвини Доналд Тръмп - негов предшественик и вероятен съперник в предстоящите избори - че е насърчил блокирането.

Този месец се навършват две години от нахлуването на Русия в Украйна. /БГНЕС