Словакия избира парламент

Словакия избира днес еднокамерния 150-местен парламент, наричан Национален съвет. Това са осмите парламентарни избори в страната, след като тя стана независима на 1 януари 1993 година.

Над 4,4 млн избиратели на Словакия, чието население е 5,4 млн души, ще определят кои от 24-те регистрираните за изборите партии ще преодолеят 5-процентната бариера. В изборите ще участва и една партийна коалиция.

Партията "Направление социална демокрация" (НСД), която последните 8 години оглавява правителството, има най-голяма подкрепа сред избирателите съгласно допитване през януари и февруари. Социолозите прогнозират, че социалдемократите ще получат от 15,6% до 22,5% гласове на избирателите.

В същото време допитване от 26 февруари дава предпочитание на либералната партия "Обикновени хора и независими личности" (ОХНЛ). Тя може да събере гласовете на 19,1% словаците, които ще отидат до избирателните урни.

Въпреки това, братиславските политолози са склонни да смятат, че най-много гласове ще събере НСД. Преди няколко дни социалдемократите успяха да прокарат в парламента закона за задължително изплащане на 13-а пенсия пред Великденските празници, който предизвика положителен отклик в обществото.

ОХНЛ заема второ място в рейтинга на избирателите. Сериозен успех се очаква да постигне дяснорадикалната формация "Котлебци - Народната партия "Наша Словакия". Смята се, че 12,8% от избирателите ще подкрепят нейните кандидати.

Останалите партии могат да разчитат до 12% от гласовете. Осем политически субекта имат шанса да влязат в парламента.

В същото време рейтингът на социалдемократите пострада сериозно от убийството на словашкия разследващ репортер Ян Куциак през февруари 2018 година. Журналистът разкри корупционните схеми във властта и съобщи за контакти на двама правителствени чиновници с италианската мафия "Ндрангета". Това доведе до криза и оставка на премиера и лидера на НСД Роберт Фицо, който бе заменен от съратника му Петер Пелегрини. Рейтингът на НСД в сравнение с предишните изори през 2016 г. падна почти два пъти.

Словашките политолози изтъкват, че нито една партия няма да получи мнозинство в парламента, а преговорите за създаване на правителствена коалиция ще бъдат сложни и могат да завършат без резултат. Президентката Сузана Чапутова също прогнозира такъв развой, тя не изключва формиране на правителство от чиновници експерти или предсрочни парламентарни избори. /БГНЕС