Словакия: НАТО да подсигури въздушното ни пространство, преди да изпратим МиГ-29 и С-300 на украинците

Словакия настоява най-напред за осигуряване на въздушното ѝ пространство от страните от НАТО, а едва след това може да предостави своите МиГ-29 и ПВО системи С-300 на украинците. Това заяви словашкият министър на отбраната Ярослав Над при посещението на своя американски колега Лойд Остин в Братислава.

„Усилено се обмисля възможността нашето руско оборудване за охрана на въздушното пространство да бъде дарено на Украйна. Всъщност само руските компании могат да поддържат в действие изтребителите МиГ-29 и системата за противовъздушна отбрана С-300. Питам се как да го обслужваме, модернизираме, осигуряваме резервни части, когато страната, която може да направи това, е агресор, и всяко сътрудничество е невъзможно", каза той преди срещата с Остин. „Словакия също настоява първо да бъде осигурено въздушното ѝ пространство с помощта на страните от НАТО, а едва след това може да даде своите МиГ-ове и С-300 на украинците“, допълни той.

Според ръководителя на министерството на отбраната Словакия координира действията си за защита на Украйна както с Европейския съюз, така и със САЩ. Според Над, за да постигне целите на НАТО откъм способности, Словакия трябва да се съсредоточи върху сухопътните сили и да изгради тежка механизирана бригада. "Говорихме и за това, че тук имаме стари руски отбранителни системи като С-300 или Миг-29", каза Над и добави, че е обсъдил с американския си колега, че страната вече няма да използва руски машини, щом изтребителите F-16 пристигнат от САЩ. „Това трябва да стане през 2024 г.“, съобщи министърът.

Ртководителят на Пентагона Лойд Остин започна речта си, като спомена, че днес има насрочена среща с президента Зузана Капутова и министър-председателя Едуард Хегер. "Готови сме заедно да помогнем на Украйна, за да може тя да защити сигурността си от непровокираното нахлуване", каза той.

Остин благодари на Словакия за това, че предоставя хуманитарна помощ на украинските граждани.

На въпрос дали САЩ може да осигури на Словакия заместител на системата за противовъздушна отбрана С-300, която ще дари на Украйна, Остин не даде категоричен отговор.

"Това, което украинците успяха да постигнат, е, че успяха да попречат на Русия да доминира в небето и го направиха чрез противоракетни системи. Нашата цел е да ги подкрепим в това. Водим разговори с редица партньори, за да им предоставим възможно най-много материали. Ще се обърнем към редица партньори, за да видим какво трябва да се направи", каза американският министър и добави, че засега това е всичко по въпроса.

Министърът на отбраната на САЩ коментира и войната в Украйна и опустошителните бомбардировки на Русия срещу цивилни обекти.

"Обръщаме се към Путин - да сложи край на тези ужасяващи действия. Защото жертвите са цивилни, а не войници", каза Остин в края на пресконференцията и добави, че цивилните не трябва да бъдат обект на нападения. /БГНЕС

Тагове: