Словакия въведе локдаун за неваксинираните

Министерството на здравеопазването съобщи, че в Словакия е въведена забрана за достъп на хора, които не са ваксинирани срещу COVID-19, тъй като централноевропейската страна се бори с едно от най-високите нива на заразяване с коронавирус в света.

Неваксинираните нямат право да влизат в магазини, освен в тези, които се считат за основни, като например магазини за хранителни стоки, дрогерии или аптеки - дори и с отрицателен тест за коронавирус.

"Прибегнахме до енергично блокиране на неваксинираните, защото трябва да ги защитим", заяви по-рано министър-председателят Едуард Хегер в ефира на обществената телевизия RTVS.

Според изчисленията на АФП Словакия е на четвърто място в света по честота на заразяване - 917 нови случая на коронавирус на 100 000 жители през последните 7 дни след Словения, Австрия и съседната Чешка република.

"Високият процент се дължи на много фактори, най-важният от които е, че имаме много малко ваксинирани хора ", заяви пред АФП председателят на Асоциацията на лекарските синдикати Петер Висолайски.

"Приетите ограничения все още са много слаби и не са толкова ефективни, колкото в случая с предишния вариант на коронавируса", каза Висолайски.

Експертът заяви, че по-доброто прилагане на съществуващите ограничения и "по-интензивната ваксинация биха могли да намалят броя на инфекциите".

Страната с население 5,4 млн. души има един от най-ниските проценти на ваксиниране в Европейския съюз. Само 45,7 % от населението в Словакия е напълно ваксинирано. /БГНЕС