Словакия се изправя пред решаващи избори

Словашките гласоподаватели ще гласуват днес в напрегнати предсрочни избори, смятани за ключови за фокуса на външната политика на страната и подкрепата за Украйна за следващите години.


Избирателните секции в страните-членки на ЕС и НАТО с 5,4 милиона души ще отворят в 08:00 ч. сутринта българско време и ще затворят в 23:00 ч., като скоро след това се очакват екзитполове и окончателните резултати.

Две партии се представиха еднакво добре в предварителните проучвания на общественото мнение - лявата "Смер-СД" на популисткия бивш премиер Роберт Фицо и центристката "Прогресивна Словакия" на заместник-председателя на Европейския парламент Михал Симечка.

И двете партии получават около 20% подкрепа, което означава, че вероятният победител на изборите ще се нуждае от помощ от по-малки партии, за да формира мажоритарна коалиция в 150-местния парламент.

Новото правителство ще замени колебливата дясноцентристка коалиция, която е на власт от 2020 г. насам, при която през този период бяха инсталирани три кабинета.

В разгорещената предизборна кампания, включваща няколко сбивания между кандидати, Фицо се прицели срещу ЕС и НАТО, както и ЛГБТК+ обществото.

Той също така отхвърли предоставянето на допълнителна военна помощ на Украйна, която се бори с руска инвазия от февруари 2022 г.

Симечка обеща да отърве Словакия от "миналото" във връзка с трите мандата на Фицо като министър-председател през 2006-2010 г. и 2012-2018 г. и призовава словаците да "изберат бъдещето".

„Мисля, че тези избори са решаващи за бъдещата ориентация на страната ни във външната политика, отбраната и политиката за сигурност, но също и за... бъдещето на демокрацията“, каза независимият политически анализатор Григорий Месезников пред АФП.

Метода на елиминиране

Кампанията е белязана от дезинформация, засягаща половината нация, сочат анализи.

Дори по време на двудневния мораториум на предизборната кампания преди гласуването Симечка беше жертва на фалшиво видео.

Седейки на пейка в парка в центъра на Братислава с приятел, един избирател, Сона Ханкина, каза, че ще подкрепи "Прогресивна Словакия", като използва „метода на елиминиране“ – поради липса на по-добър вариант.


„Залозите са високи, но е очевидно, че нищо наистина няма да се промени“, добави младата жена.

"Ако нямах малка дъщеря, дори нямаше да живея в тази страна. Така че ще отида на изборите преди всичко заради нея."

Президентът на Словакия Зузана Чапутова заяви, че ще предложи победителя в изборите за съставяне на следващия кабинет.

Изборът на коалиционни партньори е доста широк, като се очаква 11 партии да спечелят места в парламента.

Повече или по-малко наравно

Фико вероятно ще ухажва отделената от "Смер-СД" - "Хлас-СД", ръководена от бившия заместник-председател на "Смер" Петер Пелегрини.

Пелегрини замени Фико като премиер през 2018 г., след като последният трябваше да се оттегли на фона на национални протести след убийството на журналиста Ян Куциак и годеницата му.

Куциак разкри връзките между италианската мафия и правителството на Фико в последната си статия, публикувана посмъртно.

Освен това отхвърляйки помощта за Украйна, другите потенциални партньори на Фицо са новосформираната крайнодясна "Република" и "Словашката национална партия", с които той вече е управлявал два пъти.

"Прогресивна Словакия" на свой ред ще гледа към партиите от отиващата си дясноцентристка коалиция - "Свобода и солидарност", "Обикновени хора и независими личности - OLaNO", "Ние сме семейство" и "За хората".

„Днес позициите на двете групировки, националпопулистката и продемократическата, са повече или по-малко еднакви по отношение на подкрепата за тези партии“, отбеляза Месезников.

„Но предимството на антисистемните сили е, че те са по-малко фрагментирани и... по-консолидирани", подчерта той. /БГНЕС