Словашкият премиер Роберт Фицо е прострелян, има задържан за стрелбата

Словашкият премиер е прострелян докато поздравява жителите на Хандлова.

Премиерът на Словакия Роберт Фицо беше прострелян в Хандлова.  „Роберт Фицо беше прострелян многократно и в момента е с опасност за живота“, съобщиха от кабинета на премиера на официалната му страница във Фейсбук, предаде БГНЕС. В публикацията се казва, че в момента тече транспортацията на Фицо с хеликоптер до Банска Бистрица. Необходима е спешна хирургическа интервенция, а следващите няколко часа ще бъдат решаващи.

 

Според предварителната информация премиерът е прострелян четири пъти, като един от куршумите е попаднал в областта на корема. Трагедията се е разиграла пред Дома на културата в Хандлова. Градът се намира на 150 км североизточно от столицата Братислава.

Новината за покушението беше потвърдена и на заседанието на местния парламент. Заместник-председателят на Националния съвет Любош Блаха (Смер-СД) прекъсна работата на настоящата сесия за неопределено време.

Според телевизия JOJ мъж от тълпата е започнал да стреля по министър-председателя, след като той е излязъл да поздрави жителите на Хандлова.

Според свидетели, които са били на мястото на инцидента, Фицо се е приближил до хората, които са го посрещали, тогава са произведени няколко изстрела. След това премиерът е паднал на земята.

Предполагаемият нападател е бил задържан от полицията. Полицията отцепи района около сградата.

 

Президент и опозиция - шокирани

 

Президентът Зузана Чапутова остро осъди „бруталното и безразсъдно“ нападение срещу министър-председателя: „Шокирана съм. Пожелавам на Роберт Фицо много сили, за да се възстанови от нападението в този критичен момент“.

„Ужасен съм от това докъде може да доведе омразата към различното политическо мнение“. Това заяви новоизбраният президент на Словакия Петер Пелегрини от „Глас“, коалиционен партньор на управляващата партия на простреляния премиер Роберт Фицо (Смер-СД). „Не е задължително да сме съгласни с всичко, но има много начини да изразим несъгласието си по демократичен и законен начин“, заяви Пелегрини.

Заместник-председателят на парламента и председател на опозиционната „Прогресивна Словакия“ Михал Шимечка е шокиран и ужасен от стрелбата по министър-председателя Роберт Фицо. „Недвусмислено и категорично осъждаме всяко насилие. Вярваме, че министър-председателят Фицо ще се оправи и че този ужасен акт ще бъде изяснен възможно най-скоро“, подчерта той.

Главният прокурор на страната обеща да бъдат предприети „всички действия, така че извършителят да бъде безкомпромисно и справедливо наказан“.

 

Шок и в ЕС

 

Не закъсня и острата реакция на отговорните европейски фактори. Председателят на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен „остро осъди подлото нападение“ срещу Фицо.

„Подобни актове на насилие нямат място в нашето общество и подкопават демокрацията - най-ценното ни общо благо. Мислите ми са с премиера Фицо и неговото семейство“, написа тя в социалната мрежа.

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел написа в социалната мрежа Х, че „нищо не може да оправдае насилието или подобни нападения“. „Мислите ми са с министър-председателя и неговото семейство“, добави той.

„Бях дълбоко шокиран от чудовищното нападение срещу моя приятел, министър-председателя Роберт Фицо“. Това написа в социалната мрежа Х унгарският премиер Виктор Орбан. „Молим се за неговото здраве и бързо възстановяване! Бог да благослови него и страната му!“, добави Орбан.

Германският канцлер Олаф Шолц определи нападението като страхливо. Той призова за прекратяване на „насилието в европейската политика“.

Украинският президент Володимир Зеленски определи покушението като ужасяващо. „Остро осъждаме този акт на насилие срещу нашата съседна държава партньор. Трябва да се положат всички усилия, за да се гарантира, че насилието няма да се превърне в норма в която и да е държава или сфера. Искрено се надяваме Роберт Фицо да се възстанови скоро и изразяваме своята солидарност с народа на Словакия“.

България също осъди нападението срещу Фицо. „Категорично осъждаме нападението срещу Роберт Фицо! Пожелаваме му скорошно възстановяване, а на семейството му - сила и кураж“, заявиха от Министерски съвет.

 

Кой е Роберт Фицо?

 

Роден в работническо семейство на 15 септември 1964 г., Фицо, юрист по професия, започва политическата си кариера в Комунистическата партия малко преди „кадифената революция“ от 1989 г., довела до разпадането на бившата Чехословакия.

От 1994 г. до 2000 г. той е представител на Словакия в Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ), а през 1999 г. създава лявоцентристката си партия Смер-СД, след като е отхвърлен за министерски пост от Демократичната левица (ДЛ), политическите наследници на комунистите.

През 2006 г. „Смер“ печели съкрушителна победа, която изстрелва Фицо на премиерското място две години след присъединяването на Словакия към ЕС. През 2009 г. той вкарва страната си в еврозоната, но не успява да сформира коалиция през следващата година, въпреки че печели изборите.

През 2012 г., след падането на дясноцентристката коалиция заради обвинения в корупция, той постига нова победа, а през 2016 г. отново печели, но две години по-късно се налага да подаде оставка на фона на масови протести заради убийството на разследващ журналист и неговата годеница.

Забъркан в обвинения в корупция, които винаги е отричал, Фицо е фен на бодибилдинга, футбола и бързите коли. Той е наричал словашките журналисти "мръсни антисловашки проститутки".

Той се възхищава както на Владимир Путин, заявявайки, че не би позволил руският президент да бъде арестуван с международна заповед, ако дойде в Словакия, така и на нелибералния лидер на Унгария Виктор Орбан.

През 2023 г. „Смер“ отново спечели парламентарните избори и след това успя да сформира управляваща коалиция. Фицо, на свой ред, застана начело на изпълнителната власт.

 

Очаквайте още подробности. /БГНЕС