Словения провежда парламентарни избори

Гражданите на Словения днес отиват до урните за парламентарни избори. Очаква се оспорвана надпревара за първото място на вота между настоящия консервативен премиер Янез Янша и млада партия на политическата сцена в страната, предаде АФП.

сервативен премиер Янез Янша и млада партия на политическата сцена в страната, предаде АФП.

63-годишният Янша, съюзник на националистическия унгарски министър-председател Виктор Орбан и почитател на бившия президент на САЩ Доналд Тръмп, се изправя срещу Робърт Голоб, бивш шеф на водеща енергийна компания.

Според анализатори опасенията относно върховенството на закона са засилили опозицията и Голоб има реален шанс да получи мнозинство в алпийската нация от около два милиона - първата бивша югославска държава, която се присъедини към Европейския съюз през 2004 г.

Десетки хиляди хора присъстваха на станалите вече традиционни антиправителствени митинги, по време на които Янша е обвиняван в авторитаризъм след като пое властта през март 2020 г. Опозицията обвинява Янша, че се опитва да подкопае демократичните институции и свободите на печата като неговия съюзник Орбан в съседна Унгария.

„Ако този темп продължи, след четири години ще бъдем много близо до цензурата, налагана в Унгария и Полша“, каза Урош Есих, колумнист в един от водещите словенски всекидневници „Дело“ за АФП. По думите му изборите са "преломна точка" със "сблъсък на либерални и нелиберални политически сили" в Словения.

Възходът на 55-годишния Голоб започна, когато той пое ръководството на партията на Зелените през януари, преименувайки я на Движение за свобода.

Според последни социологически проучвания от петък Движението има повече от 27 процента одобрение от обществото, - повече спрямо Словенската демократична партия на Янша, която получава 24 процента.

Голоб също има подкрепата на няколко лявоцентристки опозиционни партии, докато Янша, дори и със своите дясноцентристки съюзници, изглежда малко вероятно да успее да осигури мнозинство в 90-местния парламент, според социологическите проучвания.

Анализаторите очакват повишена избирателна активност от 60 процента - с около 10 процентни пункта повече в сравнение с последните анкети през 2018 г. Много гласоподаватели се присъединиха към опозицията, тъй като стилът на Янша предизвика бунт сред гражданското общество.

Рейтингът на Янша през последните две години пострада и заради непрекъснати спорове с Брюксел относно решението му да спре финансирането на националната информационна агенция за повече от година, и да протака назначаването на прокурори в новия орган на блока за борба с корупцията.

Янша вече беше министър-председател между 2004 и 2008 г. и между 2012 и 2013 г. Само година след втория си премиерски мандат той беше свален заради корупционен скандал. /БГНЕС