Словения триумфира в дебюта на смесената отборна надпревара в ски-скоковете в Пекин

Словения постигна нов успех в ски-скоковете на Зимните олимпийски игри в Пекин, след като спечели дебютното издание на смесената отборна надпревара в програмата на Игрите по доминантен начин.

Словения грабна второ злато в ски-скоковете в Пекин.

Урша Богатай спечели индивидуалното за жени в събота за първото олимпийско злато в ски-скоковете в историята на Словения, като 26-годишната скачачка отново показа страхотна форма за страната си. Словенският тим с Богатай, бронзовата медалистка от индивидуалното Ника Крижнар, Тими Зайц и Петер Превц комбинираха за резултат от 1001.5 точки, за да се поздравят по комфортен начин с победата.

Руският отбор остана на второ място с 890.3 пункта, докато Канада ликува с бронза с 844.6. По десет тима, всеки съставен от по двама мъже и две жени участва в надпреварата, като осем отбора продължиха до финалния кръг. Германия, която триумфира със световната титла в смесеното отборно в четири от петте състезания, напусна изненадващо борбата още след първия кръг. Лидерът в генералното класиране за Световната купа Карл Гайгер направи по-добро представяне след едва 15-то си място във финала на нормалната шанца в неделя. Но съотборничката му Катарина Алтхаус, сребърна медалистка от индивидуалното при дамите, бе дисквалифицирана поради непълноценно затегнат екип.

Япония, водена от шампиона на нормалната шанца Рьою Кобаяши, финишира на четвърто място след като едвам се добра до финала, след дисквалификация на Сара Таканаши – също като Алтхаус заради непълноценно затегнат екип. По-разхлабени екипи се счита, че дават предимство на скачачите при полетите им във въздуха. /БГНЕС