Словенският евродепутат Милан Звер: Лъжата е в основата на ИФИМЕС

Твърденията на словенския институт ИФИМЕС са построени върху лъжи, те са клеветнически и напълно идеологизирани. Правителството в Любляна няма никакви отношения с този институт. Трябва да се разкрие, защо някои словенски държавни компании използват парите на данъкоплатците за финансиране на този институт. Словения не се справи успешно с въпроса за югославската държавна сигурност от времето на Тито - УДБА. Според експерти старата УДБА е унищожила 90 % от архивите си в края на 80-те години. Следователно, никой не е бил подведен под отговорност, тъй като хората от този кръг все още имат огромно влияние. Предполагаме, че част от архива на тайната политическа полиция са останали в Белград.

Това каза в интервю за Агенция БГНЕС словенският евродепутат, заместник-председател на Демократическата партия и бивш министър Милан Звер по повод клеветническата кампания на т.нар. институт ИФИМЕС, който определи "България и Германия като държави, които мафиотизират ЕС и милеят за нацизма".

Агенция БГНЕС публикува пълният текст от разговора с известния словенски политик.

БГНЕС: Като част от Европейска народна партия (ЕНП), как бихте коментирали твърденията на Международния институт за близкоизточни и балкански изследвания (IFIMES) срещу България, че „все още е фашистка държава“, Борисов и Меркел са „покровители на балканската мафия в ЕС“, а Християндемократическият съюз/ Християнсоциалният съюз (ХДС/ХСС) са „съучастници в престъпления“ и „тайно подхранват симпатии" към нацистката идеология?

М.З.: Това са сериозни обвинения, недостойни за такъв авторитетен институт. Това е клеветнически дискурс, пропит с ясна идеологическа вяра. Българското правителство, правителството на Борисов, е атакувано само защото не е ляво. То е демократично избрано и включено в работата на Европейската народна партия. В Европейския парламент ние високо ценим работата на членовете на ГЕРБ. Ясно е, че те имат тесни връзки с ХДС, който на практика функционира като водеща партия на ЕНП. Предполагам, че само от ИФИМЕС биха могли да обяснят къде тук са открили паралели с нацизма и мафията. Твърдение, изцяло построено върху лъжи.

БГНЕС: Как оценявате дейността на ИФИМЕС в Словения, на неговите почетни президенти Будимир Лончар и Стипе Месич (и двамата наскоро се дистанцираха от Института), и на неговите директори Бечирович и Алияф?

М.З.: Ще ми бъде трудно да дам оценка за дейността на Лончар и Месич, двама югославски политици от ИФИМЕС . Дори не следя достатъчно добре дейността на ИФИМЕС , за да мога прецизно, изчерпателно да я оценя. Това, което знам обаче, е, че в своите анализи те дори не крият своя ляв политически произход. Те действат от тази позиция и е добре известно към кого са насочени тези атаки. Ето защо те не са обективни според мен. Последната атака срещу България само потвърди тази моя оценка.

Милан Звер, словенски евродепутат и бивш министър

БГНЕС: Според уебсайта на ИФИМЕС той е финансиран чрез дарения или консултантски договори със словенски държавни компании като: Eles, Holding slovenske elektrane, Elektro energija, Geoplin, GEN group, Posta Slovenije, пристанището в Копер, Termoelektrana toplarna Ljubljana. Как бихте коментирали тези финансови връзки между ИФИМЕС и държавни компании, особено в светлината на споменатите по-рано обвинения, направени в публикацията на ИФИМЕС срещу други държави? Запознато ли е словенското правителство с тях и съответно с претенциите и публикациите на ИФИМЕС ?

М.З.: ИФИМЕС е частна компания, с която сегашното словенско правителство, ръководено от Янез Янша, няма връзки, няма договорни отношения и т.н. Проверих този факт. Изненадан съм обаче, че такива мощни икономически компании, като тези, които споменахте, си сътрудничат с тях. Правителството е съсобственик на тези компании, но въпросът е до каква степен може да повлияе на такива решения.

Във всеки случай, сегашното словенско правителство, доколкото мога да говоря от негово име, не е съгласно с подобни възгледи на ИФИМЕС. Точно обратното. Във всеки случай, би било добре да се анализира внимателно къде ръководството на споменатите компании превеждат парите на данъкоплатците.

БГНЕС: Как вашата страна успя да разкрие архивите на бившите югославски комунистически тайни служби (УДБА).

М.З: Словения не е разрешила успешно въпроса с архивите. Според експерти старата УДБА е унищожила 90 % от архивите в края на 80-те години. Много неща са били заличени. Следователно, никой не е бил подведен под отговорност, тъй като хората от този кръг все още имат огромно влияние. Предполагаме, че няколко архива на тайната политическа полиция са останали в Белград. Ето защо аз и моят колега евродепутат Андрей Ковачев поискахме преди години архивите в Белград да бъдат достъпни за обществеността.

Зоран Заев заедно със Зияд Бечирович и Бахтияр Аляф от ИФИМЕС

БГНЕС: Преди няколко години Европейският парламент обяви бившите комунистически режими в Източна Европа за престъпни. Има ли подобно отношение към комунистическия период в Словения? Намирате ли за нормално, че все още има улици, които носят имената на Тито или други комунистически активисти?

М.З: Словения не се справи добре със своята кратка история като независима държава. Правилно сте забелязали, че има огромен брой мемориали в памет на лица, отговорни за масови убийства или други драстични нарушения на правата на човека и основните свободи. В малка Словения има над 600 открити масови гроба, в които не само словенци, но и много хора от друга националност са били убити и хвърлени. Десните правителства се опитват да въздадат справедливост, докато левите правят всичко, за да запазят статуквото и категорично се противопоставят на националното помирение.

Попаднахме в странна ситуация, когато жертвите и онези, които искат да поправят несправедливостите, създадени в тоталитарната система, молят за помирение. Направихме твърде малко в областта на образованието. Дори само 15 години назад можете да видите в словенските учебници, че понятия като Тито, социализъм и др. са с положителен заряд, те са представени в положителна светлина. Ние се стремим да напредваме в културно отношение, да заменим така наречения „остарял начин на мислене“ и да го заменим с демократични модели и ценности, които принадлежат към нашето културно наследство. Но това не може да се постигне бързо, особено, ако силите, дърпащи назад са толкова силни финансово и подкрепени от медиите, колкото са те в Словения. /БГНЕС